Οι ακυρώσεις εμβολιασμών με AstraZeneca εμποδίζουν την απόκτηση ανοσίας

Δύο σημαντικά εμπόδια έχουν ορθωθεί στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να χτίσει το τοίχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού με τον εμβολιασμό του πληθυσμού: τη μη ανταπόκριση πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω να εμβολιαστούν και τις ακυρώσεις των εμβολιασμών με AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες από την έναρξη των εμβολισμών, το μεγαλύτερο ποσοστό ακυρώσεων σημειώνεται στα εμβόλια της AstraZeneca σε ποσοστό 1,89%.

Σχετικά με τη μη ανταπόκριση του πληθυσμού, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου “περισσότερο από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο Νοσοκομείο με Covid και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ανεμβολίαστοι. Διαπιστώνεται μία απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μη νοσηλευτεί κανείς μας σε Νοσοκομείο με νόσο βαριά ή να καταλήξει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους. Αναμφίβολα αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων ατόμων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους. Διότι κάθε αναβολή είναι σημαντική, έστω και για ένα άτομο. Ούτε υπάρχει δικαιολογία για τη μετάθεση της ευθύνης προστασίας τους στους άλλους”.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο ποσοστό ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό το οποίο είναι της τάξης το 1,89% αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, και ακολουθούν η Pfizer με 0,44% και η Moderna με 0,29%. Το δε εμβόλιο Jonhson & Johnson έχει γίνει ανάρπαστο και φυσικά δεν υπήρξε καμία ακύρωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία χθες συνολικά έχουν χορηγηθεί περί τις 6,26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες. Οι δε ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί επιβεβαιώνονται στα 2,37 εκατομμύρια άτομα. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα τα ποσοστά αν δεν είχαν σημειωθεί οι ακυρώσεις που αναφέραμε. Βέβαια αρκετές ακυρώσεις, και δη για εμβόλια mRNA έχουν γίνει λόγω έκτακτης ανάγκης.

Όπως σημείωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, χθες “ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 38,1%, και 2.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 22,4%“.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “σε σχέση με τα ποσοστά συμμετοχής των ηλικιακών ομάδων, θα θέλαμε να πούμε ότι πλέον τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 71% και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74,3%. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, όπως τις καταγράφουμε ανά πενταετία, αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού τους αυτή την στιγμή είναι άνω του 70%”.

Πορεία εμβολιασμών

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χθες το σύνολο των εμβολιασμών ξεπέρασε και πάλι τις 100.000 καθώς αφορούσε κυρίως εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna αλλά και δεύτερες δόσεις AstraZeneca. Τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των εμβολιασμών ήταν χαμηλότερος των 100.000 λόγω των ακυρώσεων του συγκεκριμένου εμβολίου. Σημειώνεται δε ότι πλέον εμβόλια AstraZeneca για πρώτη δόση υπάρχουν ελάχιστα ήτοι περί τα 6-7 χιλιάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων ισχύουν αυτά που είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα σχετικά με τη διάθεση των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnsonη εταιρεία εξακολουθεί να μην έχει προσδιορίσει τις επόμενες παραδόσεις και δη για τον Ιούνιο.

Αντίθετα από την Pfizer αναμένονται 2,07 εκατομμύρια δόσεις, 308 χιλιάδες από Moderna και 300-400 χιλιάδες από την AstraZeneca.

Μάριος ΘεμιστοκλέουςΜαρία Θεοδωρίδουεμβόλιο κορονοϊούAstraZeneca εμβόλιο