Τι να περιμένουμε μετά τα 70: Οι αναπόφευκτες αλλαγές

Ο τρόπος που μεγαλώνεις είναι συγκεκριμένος για σένα. Ο τρόπος ζωής, μεταξύ άλλων, μπορεί να παίξει ρόλο στη διαδικασία. Αλλά κάποιες αλλαγές στα 70 σου είναι καθολικές, γιατί είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σώμα σου. Οι ειδικοί μερικές φορές αποκαλούν αυτό «καθαρή γήρανση». Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε όλους όσους ζουν πολλά χρόνια. Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, αλλά μπορείτε να προετοιμαστείτε αν ξέρετε τι να περιμένετε.

Το μυαλό σας

Μέρη του εγκεφάλου σας συρρικνώνονται καθώς μεγαλώνετε και η σηματοδότηση μεταξύ διαφορετικών περιοχών μπορεί να επιβραδυνθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα να θυμάστε ονόματα ή να βρείτε μια συγκεκριμένη λέξη. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο για εσάς να κάνετε πολλές εργασίες και να δώσετε προσοχή. Εάν αυτό σας κάνει να ανησυχείτε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μην ανησυχείτε — αυτές είναι φυσιολογικές αλλαγές. Το Αλτσχάιμερ και άλλοι τύποι άνοιας προκαλούν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα με τη μνήμη και τις καθημερινές εργασίες.

Η καρδιά σας

Καθώς μεγαλώνετε, η καρδιά σας δεν μπορεί να χτυπήσει τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν είστε αγχωμένοι. Καθώς τα τοιχώματά της παχαίνουν και οι βαλβίδες της γίνονται πιο άκαμπτες, το αίμα μπορεί να μην ρέει τόσο αποτελεσματικά. Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μπορεί να αρχίσει να δυσλειτουργεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Το πιο κοινό πρόβλημα είναι η συσσώρευση αρτηριακής πλάκας. Αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων με υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση, μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και η διακοπή καπνίσματος.

Το δέρμα σας

Οι κηλίδες ηλικίας και οι ρυτίδες δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αυξάνονται, μελανιάζετε πιο εύκολα και ιδρώνετε λιγότερο. Το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο ξηρό και σαν χαρτί. Μπορεί επίσης να προκαλεί φαγούρα και να ερεθίζει πιο εύκολα το δέρμα. Επιλέξτε πιο ήπιο σαπούνι και να χρησιμοποιείτε τακτικά ενυδατική κρέμα και αντηλιακό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα.

Θρέψη

Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε. Ίσως χρειαστεί να μειώσετε τις θερμίδες για να αποτρέψετε την αύξηση βάρους. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι δεν πεινούν ή διψούν όπως παλιά. Καθώς τρώτε λιγότερο, επιλέξτε τροφές που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε λιγότερες θερμίδες, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη. Οι αλλαγές στο σώμα σας θα μπορούσαν να σας αφήσουν έλλειψη βιταμινών D και B12, επομένως μπορεί να χρειαστείτε και συμπληρώματα.

Τα οστά, οι αρθρώσεις και οι μύες σας

Περίπου 1 στις 4 γυναίκες — και μερικοί άνδρες, επίσης — άνω των 65 ετών έχουν οστεοπόρωση, μια ασθένεια που λεπταίνει τα οστά. Οι μύες σας γίνονται πιο αδύναμοι και οι τένοντες — που συνδέουν τους μύες με τον σκελετό σας — γίνονται πιο άκαμπτοι. Αυτό θα μειώσει τη δύναμη και την ευελιξία σας. Στα 70 σας, μπορεί να χάσετε μια ή δύο ίντσες από το ύψος σας καθώς οι δίσκοι στην πλάτη σας ισοπεδώνονται. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των αλλαγών και μπορεί ακόμη και να τις αναστρέψει.

Ο ύπνος σας

Όταν είσαι μεγαλύτερος, περνάς λιγότερο χρόνο κάθε βράδυ σε βαθύ ύπνο και περισσότερο σε πιο ελαφριές φάσεις. Μπορεί να ξυπνάτε περισσότερο και να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ξανά. Η αϋπνία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα στα 70 σας, ειδικά για τις γυναίκες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε τον εαυτό σας να κοιμάται και να ξυπνά νωρίτερα. Παρά τις αλλαγές στα μοτίβα ύπνου σας, χρειάζεστε ακόμα 7-8 ώρες τη νύχτα. Κάντε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε καλές συνήθειες ύπνου και μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η άμυνα του σώματός σας χάνει ένα βήμα στα 70 σας, γεγονός που σας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες. Τα εμβόλια δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο κάποτε για εσάς, αλλά επειδή είστε ευαίσθητοι σε λοιμώξεις και ιούς, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να κάνετε εμβόλια για τη γρίπη, την πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα. Το θετικό είναι ότι οι αλλεργίες είναι λιγότερο σοβαρές και οι αυτοάνοσες διαταραχές είναι σπάνιες σε αυτή την ηλικία.

Το πεπτικό σας σύστημα

Η επένδυση του στομάχου σας είναι πιο εύθραυστη, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε έλκη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν παίρνετε πολλή ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ίσως το πιο κοινό πρόβλημα σε αυτή την ηλικία είναι η δυσκοιλιότητα. Μέρος του λόγου είναι ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν μετακινεί την τροφή τόσο καλά όσο πριν. Τα φάρμακα και η έλλειψη άσκησης μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Το ουροποιητικό σας σύστημα

Η ουροδόχος κύστη σας δεν μπορεί να κρατήσει όσο κάποτε και οι μύες σας που την υποστηρίζουν έχουν χάσει κάποια δύναμη. Μπορεί επίσης να συμπιεστούν όταν δεν χρειάζεται πραγματικά να πάτε, γεγονός που οδηγεί σε υπερδραστήρια κύστη. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να σας οδηγούν πιο συχνά στο μπκάνιο. Πολλές γυναίκες στα 70 τους έχουν πρόβλημα με την ακράτεια ούρων. Το πρόβλημα του προστάτη, το οποίο επηρεάζει πολλούς άνδρες αυτής της ηλικίας, μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη μετάβαση.

Η σεξουαλικότητά σας

Η έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στα 70 τους σήμερα είναι σεξουαλικά ενεργοί από ό,τι σε προηγούμενες εποχές. Αλλά μπορεί να υπάρχουν περισσότερες προκλήσεις. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να έχετε κολπική ξηρότητα ή στυτική δυσλειτουργία, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Η εικόνα του σώματος και το άγχος μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Αλλά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το σεξ. Μιλήστε με τον σύντροφό σας για το τι είναι ευχάριστο και ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας για τυχόν ιατρικά ζητήματα που επηρεάζουν το σεξ.

Τα μάτια σας

Οι κόρες των ματιών σας αντιδρούν πιο αργά στις αλλαγές του φωτός, επειδή οι μύες των ματιών σας είναι λίγο πιο αδύναμοι. Θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστείτε όταν μετακινείστε μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του έντονου ηλιακού φωτός.

Τα αυτιά σας

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών έχουν απώλεια ακοής και περίπου οι μισοί από αυτούς άνω των 75 ετών έχουν απώλεια ακοής. Οι ήχοι υψηλής έντασης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακριθούν και αυτό καθιστά δύσκολο να κατανοήσουμε τι λένε οι άλλοι. Ίσως μπορείτε να καταλάβετε τα φωνήεντα αλλά όχι τα σύμφωνα. Ο θόρυβος του παρασκηνίου μπορεί επίσης να παρεμβαίνει περισσότερο στις συνομιλίες σας. Εάν σας είναι πιο δύσκολο να ακούτε καθημερινούς ήχους, μιλήστε με το γιατρό σας για πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Βήματα που μπορείτε να κάνετε

Δεν μπορείτε να γυρίσετε το ρολόι πίσω, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραμείνετε υγιείς στα 70 σας. Η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικές. Παρακολουθήστε την υγεία σας, ειδικά όταν πρόκειται να παρακολουθείτε προβλήματα όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Παραμείνετε ενεργοί κοινωνικά και προκαλέστε τον εαυτό σας διανοητικά — θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ψυχική παρακμή. Και μιλήστε με το γιατρό σας για αλλαγές στην όραση, την ακοή, την πέψη και άλλα θέματα, ώστε να συνεχίσετε να ευδοκιμείτε με την ηλικία.