Οι ανεμβολίαστοι αυξάνουν τους τζίρους των φαρμακείων

Η υποχρέωση των ανεμβολίαστων πολιτών να διενεργούν rapid και self test φαίνεται πως θα τονώσει τους τζίρους των φαρμακείων τα οποία μπορούν να προσφέρουν τα τεστ αλλά και τη σχετική υπηρεσία. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε έξι περιοχές που «κοκκινίζουν» επικίνδυνα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους υποχρεούνται εφεξής να κάνουν δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα και συγκεκριμένα ένα rapid test κι ένα self test.

Πρόκειται για εργαζόμενους σε εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις και πλοία, στις εξής περιοχές:
Μύκονο
Ηράκλειο
Ρέθυμνο
Σαντορίνη
Ίο
Πάρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα δεν θα είναι δωρεάν από το κράτος αλλά θα πρέπει να αγοράζονται είτε από τον εργαζόμενο είτε από την επιχείρηση.

Επίσης και όσοι ταξιδεύουν και δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι υποχρεωμένοι σε rapid test, και τα περισσότερα από αυτά γίνονται σε ιδιωτικές δομές.

Να επισημάνουμε ότι τα φαρμακεία έχουν ανταποκριθεί σχεδόν στο σύνολό τους και παρά τα όσα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς στην ανάγκη διανομής των δωρεάν τεστ. Άρα έχουν ήδη την  εμπειρία και για τη διακίνηση αλλά και την καταγραφή στο μητρώο των νέων μολύνσεων, αν κάνουν rapid.

Τι ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά στις περιοχές που αναφέραμε και οι οποίες μπορεί να αυξηθούν, αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέτασε τα δεδομένα και εισηγήθηκε τα εξής: Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσα PCR 72 ωρών.

Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.

 Ανακοίνωση ΠΦΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μέχρι τις 14/7 έχουν διατεθεί 36.650.000 αυτοδιαγνωστικά self tests, η δε συμμετοχή των φαρμακείων είναι καθολική, αφού σε σύνολο 10.587 φαρμακείων, τα 10.276 συμμετέχουν στην διαδικασία, ήτοι ποσοστό 96,7%.

“Συνεπώς, οι κακόβουλες και παραπλανητικές «ενημερώσεις» των γνωστών κύκλων περί δήθεν συμμετοχής μόνο 8.000 φαρμακείων αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αφού αποδεικνύεται ότι το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων φαρμακοποιών συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο και προασπίζοντας ταυτόχρονα την αποκλειστική διάθεση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τα φαρμακεία μας” καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΠΦΣΝίκος Χαρδαλιάςrapid testself-test