Οι ασθενείς, που δεν παίρνουν στατίνες, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν

Η συμμόρφωση στη θεραπεία δεν είναι κάποια “παραξενιά” των γιατρών. Παρόλα αυτά υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που τους αγνοεί και παίρνει τη θεραπεία του από όποτε νά’ναι έως ποτέ, διακινδυνεύοντας την υγεία του σε καθημερινή βάση.

Εκατομμύρια καρδιοπαθείς παίρνουν ή πρέπει να παίρνουν στατίνες, καθώς αυτές μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να αποτρέψουν τη συσσώρευση λιπαρών καταλοίπων στις αρτηρίες, που προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δείχνει πώς η μη συμμόρφωση στη θεραπεία μπορεί, πραγματικά, να αποβεί μοιραία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 350.000 ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα και είδαν ότι αυτοί που έπαιρναν τα χάπια τους σποραδικά, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός της περιόδου παρακολούθησης των οκτώ μηνών.

Από το 92% των ατόμων, που έπαιρναν τα φάρμακά τους τακτικά και κάποιος θα πίστευε ότι θα ζούσαν όλοι ως το τέλος της μελέτης, μόνο το 70% τα κατάφερε.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι γυναίκες ήταν ιδιαίτερα κακές στο να παίρνουν τα φάρμακά τους όπως πρέπει. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα ευρήματα έδειξαν γιατί οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν ένας μεγάλος δολοφόνος, παρά την εμφάνιση των στατινών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology.