Οι έφηβοι ασθενείς έχουν θετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από βαριατρική χειρουργική (μελέτη)

Σημαντικές και συνεχείς μειώσεις στο βάρος και συννοσηρότητες παρατηρούνται περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη μεταβολική και βαριατρική χειρουργική επέμβαση (MBS) σε εφήβους ασθενείς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του Journal του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών .

Ο Nestor de la Cruz-Muñoz, MD, από την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και οι συνεργάτες του εξέτασαν σωματικό βάρος, κατάσταση συννοσηρότητας, κατάσταση κοινωνικής/σωματικής λειτουργίας και μακροχρόνιες επιπλοκές 10 έως 18 χρόνια μετά τη μεταβολική και βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Η ανάλυση περιελάμβανε 96 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη χειρουργική επέμβαση σε ηλικία 21 ετών ή μικρότερη σε τριτοβάθμιο ακαδημαϊκό κέντρο μεταξύ 2002 και 2010.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την παρακολούθηση (μέσος όρος, 14,2 έτη), μετεγχειρητικά (90,6 τοις εκατό Roux-en-Y γαστρική παράκαμψη [RYGB] και 8,3 τοις εκατό λαπαροσκοπική ρυθμιζόμενη γαστρική ζώνη [LAGB]) το μέσο συνολικό σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 31,3 τοις εκατό (32,0 τοις εκατό για το RYGB και 22,5 τοις εκατό για το LAGB). Εκατό τοις εκατό ύφεση αναφέρθηκε σε ασθενείς με προ-MBS υπερλιπιδαιμία (14,6 τοις εκατό), άσθμα (10,4 τοις εκατό) και διαβήτη/υπεργλυκαιμία (5,2 τοις εκατό).

Επιπρόσθετα, μειώσεις πριν από τη λήψη παρατηρήθηκαν για την υπέρταση, την υπνική άπνοια, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το άγχος και την κατάθλιψη.

«Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους εφήβους που μπορεί να σκέφτονται το MBS για μείωση βάρους και γενικές βελτιώσεις στην υγεία που επεκτείνονται μέχρι την ενηλικίωση», γράφουν οι συγγραφείς.

έφηβοιπαιδιά και παχυσαρκίαέφηβοι και παχυσαρκία