Οι Ελληνίδες τα μεγαλύτερα “φουγάρα”

Δεν βάζουν μυαλό οι Ελληνίδες, που καπνίζουν αρειμανίως, ακόμη και στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα πιθανότατα παραμένουν οι πρώτες σε βαρύτητα καπνίστριες διεθνώς.

Τα σοκαριστικά στοιχεία ανέφεραν επιστήμονες σε ημερίδα, που έγινε στα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Όπως είπαν:

“Οι γυναίκες αποτελούν μια ομάδα, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι καπνίζει όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα ποσοστά που αφορούν στις ηλικίες 18-34 είναι 37,7%, στις ηλικίες 35-54 είναι 51,2% και στις ηλικίες πάνω από 55 είναι 17,9%.

Έτσι, ενώ τις παλαιότερες δεκαετίες νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η ΧΑΠ και η στεφανιαία νόσος δεν αφορούσαν στις γυναίκες σε υψηλά ποσοστά και παρατηρούνταν κυρίως στις γυναίκες με συζύγους καπνιστές, που ήταν εκτεθειμένες σε παθητικό κάπνισμα, τώρα εμφανίζονται σε αυξανόμενα ποσοστά και στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα η ΧΑΠ, ενώ αφορούσε στο 4,8% των γυναικών στην Ελλάδα το 2004, το 2011 φαίνεται να είναι 10%, δηλαδή να εξισώνεται με το ποσοστό των ανδρών. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στους Έλληνες και ο δεύτερος σε συχνότητα πλέον καρκίνος στις γυναίκες.

Το 36% των Ελληνίδων καπνίζει στην αρχή της εγκυμοσύνης και μόνο το 19% διακόπτει, με μεγάλο ποσοστό από αυτές να υποτροπιάζει μετά τον τοκετό και τη γαλουχία”.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ομιλητές, η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια, αλλά για μια κατάσταση εθισμού, την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών.

Καίριο ρόλο κατέχει και η αλλαγή της στάσης απέναντι στο κάπνισμα όλων των επαγγελματιών της Υγείας με τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν σε πολλά δημόσια Νοσοκομεία.

Τρίκαλα, η πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού

Ο Δήμος Τρικκαίων, που εδώ και χρόνια θεωρείται πρωτοπόρος, κάνει για μια ακόμη φορά τη διαφορά, εφαρμόζοντας καθολικά τον αντικαπνιστικό νόμο στην πόλη των Τρικάλων.

«Στον Δήμο Τρικκαίων το 2017 σχεδιάστηκε η εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο “Τα Τρίκαλα κόβουν το Κάπνισμα… είναι θέμα πολιτισμού!”, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα Τρίκαλα να είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη πόλη της Ελλάδας, στην οποία εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα αντικαπνιστική πολιτική», εξήγησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και 20 μήνες με περισσότερους από 1.200 ελέγχους αλλά και με την παροχή διευκολύνσεων στους χώρους εστίασης (π.χ. άδειες για οριοθέτηση εξωτερικών χώρων για καπνιστές), ο αντικαπνιστικός νόμος τηρείται σχεδόν στο 100% των κλειστών δημόσιων χώρων.

 

κάπνισμαΙατρεία Διακοπής ΚαπνίσματοςΧΑΠ