Οι επιστήμονες αναπτύσσουν φορητό έμπλαστρο δέρματος για να μεταφέρουν ανώδυνα το φάρμακο μέσω του δέρματος. Πώς λειτουργεί?

Το δέρμα θεωρείται συχνά ένας βιώσιμος τρόπος χορήγησης φαρμάκου λόγω του υψηλότερου ρυθμού απορρόφησης και της στοχευμένης επιλογής χορήγησης. Ωστόσο, η διείσδυση φαρμάκων μέσω του δέρματος δεν είναι πάντα εύκολη. Μια ομάδα επιστημόνων έχει τώρα καταλήξει σε ένα ελαφρύ και φορητό έμπλαστρο δέρματος που θα κάνει την προσέγγιση πολύ πιο εύκολη τόσο για τους γιατρούς όσο και για τον ασθενή.

Η πρωτοποριακή καινοτομία παρέχει ανώδυνα υπερηχητικά κύματα στο δέρμα, δημιουργώντας μικροσκοπικά κανάλια για τη διέλευση του φαρμάκου, ανέφερε σε δελτίο τύπου το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Οι ερευνητές διερευνούσαν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στις υπάρχουσες μεθόδους χορήγησης φαρμάκων.  “Το κύριο όφελος με το δέρμα είναι ότι παρακάμπτετε ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Με την από του στόματος χορήγηση, πρέπει να χορηγήσετε μια πολύ μεγαλύτερη δόση για να λάβετε υπόψη την απώλεια που θα είχατε στο γαστρικό σύστημα”, δήλωσε ο Aastha Shah, ένας από τους οι κύριοι συντάκτες της εργασίας. “Αυτή είναι μια πολύ πιο στοχευμένη, εστιασμένη μέθοδος χορήγησης φαρμάκων.”

Πώς λειτουργεί;

Η έκθεση στον υπέρηχο είναι το κλειδί για την ενίσχυση της διαπερατότητας του δέρματος στα φάρμακα. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με αρκετούς πιεζοηλεκτρικούς μετατροπείς σε σχήμα δίσκου που μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε μηχανική ενέργεια.  Για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials, η ερευνητική ομάδα αραίωσε τα φάρμακα σε υγρό διάλυμα και τα γέμισε στις πολυμερικές κοιλότητες της συσκευής. Όταν τα πιεζοηλεκτρικά στοιχεία έρχονται σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα, δημιουργούν κύματα πίεσης στο υγρό, δημιουργώντας φυσαλίδες που σκάνε στο δέρμα. Αυτό δημιουργεί μικροπίδακες που διαρρέουν την επιδερμίδα περνώντας αβίαστα το σκληρό εξωτερικό φράγμα του δέρματος, την κεράτινη στιβάδα.

Από τι είναι φτιαγμένο?

Το έμπλαστρο αποτελείται από PDMS, ένα πολυμερές με βάση τη σιλικόνη που μπορεί να προσκολληθεί στο δέρμα χωρίς ταινία. Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή μεταφέροντας μια βιταμίνη Β που ονομάζεται νιασιναμίδη μέσω του δέρματος. Η νιασιναμίδη είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Στις δοκιμές με χρήση δέρματος χοίρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απορρόφηση του φαρμάκου ήταν 26 φορές υψηλότερη από την ποσότητα που θα μπορούσε να περάσει από το δέρμα χωρίς τη βοήθεια υπερήχων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ορμονών, μυοχαλαρωτικών και άλλων φαρμάκων μέσω του δέρματος.

«Αφού χαρακτηρίσουμε τα προφίλ διείσδυσης φαρμάκων για πολύ μεγαλύτερα φάρμακα, θα δούμε στη συνέχεια ποιοι υποψήφιοι, όπως οι ορμόνες ή η ινσουλίνη, μπορούν να χορηγηθούν χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, ώστε να παρέχουν μια ανώδυνη εναλλακτική λύση σε όσους είναι επί του παρόντος δεσμευμένοι να κάνουν αυτοχορηγούμενες ενέσεις σε καθημερινή», είπε ο Aastha Shah.

 
front-stories