Οι επιστήμονες διερευνούν την ανοσολογική απόκριση νεαρών ενηλίκων που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID

Η μυοκαρδίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μυς γίνεται φλεγμονή, είναι μια σπάνια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί μετά τον εμβολιασμό με mRNA κατά του COVID. Υπολογίζεται ότι περίπου 18 περιπτώσεις συμβαίνουν σε κάθε 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου που χορηγούνται, γεγονός που το καθιστά τόσο σπάνιο που είναι δύσκολο να βρεθούν περιπτώσεις προς διερεύνηση.

Σε μια νέα μελέτη από ερευνητές από τα ιδρυτικά μέλη του Mass General Brigham, το Brigham and Women’s Hospital και το Massachusetts General Hospital, μια ομάδα διερεύνησε εκτενώς την ανοσολογική απόκριση 16 εφήβων και νεαρών ενηλίκων που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα μετά τη λήψη του εμβολίου mRNA για τον COVID. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές στην παραγωγή αντισωμάτων, στα αυτοαντισώματα, στα Τ κύτταρα  ή προηγούμενες εκθέσεις σε ιούς, αλλά βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης ακίδας μαζί με αυξημένες κυτοκίνες (σύμφωνα με έμφυτη φλεγμονή) και αυξημένη τροπονίνη (που υποδηλώνει καρδιακή βλάβη). Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο Circulation .

“Ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου από οξεία λοίμωξη υπερτερεί σημαντικά αυτού του σπάνιου κινδύνου. Αν και αυτό το εύρημα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την πιθανή επιπλοκή, δεν αλλάζει την αναλογία κινδύνου οφέλους από τη λήψη των εμβολίων για τον COVID. Η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά μεταξύ των παιδιών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 είναι πολύ υψηλότερη από τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό” αναφέρει ο Lael Yonker, MD, συν-ανταποκριτής συγγραφέας, ειδικός παιδιατρικής πνευμονικής ιατρικής στο Mass General for Children

Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής και υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκά πρώιμα αποτελέσματα για νεαρούς ενήλικες και εφήβους που αναπτύσσουν αυτή την κατάσταση μετά τον εμβολιασμό. Η νέα μελέτη μπορεί να υποδεικνύει πρόσθετους τρόπους θεραπείας και βελτίωσης των αποτελεσμάτων για ασθενείς με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό.

«Η κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν τη μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό θα μπορούσε να καθοδηγήσει την ανάπτυξη του εμβολίου στο μέλλον και να μας δώσει σημαντικές γνώσεις σχετικά με την ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο συν-ανταποκριτής συγγραφέας David Walt, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας του Brigham. “Αυτό ήταν ένα πολύτιμο σύνολο δειγμάτων επειδή αυτές οι περιπτώσεις είναι τόσο σπάνιες. Τα μελετήσαμε σε μεγάλο βάθος, γεγονός που οδήγησε σε ένα ενδιαφέρον εύρημα που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές στρατηγικές για την αναστροφή της μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.”

Ενώ η μελέτη προσθέτει νέες γνώσεις σχετικά με τη μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι περιορίζεται από ένα μικρό μέγεθος δείγματος και δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ αιτίας και συνέπειας. Δηλαδή, είναι άγνωστο εάν η ίδια η πρωτεΐνη Spike προκαλεί φλεγμονή στον καρδιακό μυ ή είναι ένας βιοδείκτης ανοσολογικής απορρύθμισης που οδηγεί σε μυοκαρδίτιδα.