Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα άτομα με ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μην έχουν συμπτώματα

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.  Οι ερευνητές λένε ότι είναι ακόμα άγνωστο εάν οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν διαπιστωθεί ότι ο ιός εξαπλώνεται με αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι η ασθένεια θα είναι πολύ πιο δύσκολο να περιοριστεί.

Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων (MPV) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία (PHE) στις 4 Αυγούστου, πιστεύτηκε ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα ήταν μεταδοτικά.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Annals of Internal Medicine διαπιστώνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα άτομα που βρέθηκαν θετικά στο MPV ήταν ασυμπτωματικά.

Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνήθων ελέγχων υγείας

Ερευνητές στο Νοσοκομείο Bichat-Claude Bernard στο Παρίσι διεξήγαγαν τεστ MPV σε επιχρίσματα πρωκτού που συλλέχθηκαν ως μέρος συνήθων εξετάσεων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και χρησιμοποιούν προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV. (Προετοιμασία).

Από 200 ασυμπτωματικούς ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο, διαπίστωσαν ότι 13 από αυτούς ήταν θετικοί στο MPV, με δύο από αυτούς να έγιναν αργότερα συμπτωματικοί.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, είναι άγνωστο εάν η «αποβολή του ιού» από άτομα με ασυμπτωματική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση.

«Εάν ναι, η πρακτική του εμβολιασμού μετά την έκθεση γύρω από συμπτωματικά άτομα με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από MPXV μπορεί να μην είναι επαρκής για τον περιορισμό της εξάπλωσης», έγραψαν.

Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί

Οποιοσδήποτε ιός μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί, δηλώνουν οι ειδικοί, «επειδή οι άνθρωποι που το διαδίδουν δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και δεν αλλάζουν τη συμπεριφορά τους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από τα ευρήματα της μελέτης.

Αναφέρουν επίσης, ότι  ο ακριβής χρόνος επαφής που απαιτείται για να προκληθεί μόλυνση είναι άγνωστος. MPV.  Συνήθως είναι ένας συνδυασμός χρόνου και ποσότητας ιού.  Τυπικά, 30 δευτερόλεπτα δεν είναι αρκετός χρόνος, αλλά για ορισμένους ιούς, δύο έως τρία λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεται.

Η μόλυνση με MPV δεν απαιτεί σεξουαλική επαφή

Μια νέα ερευνητική επιστολή από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπιστώνει ότι το MPV δεν μεταδίδεται μόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής που δεν είναι σεξουαλική ή οικεία.

Οι ερευνητές περιέγραψαν ένα κρούσμα MPV που εντοπίστηκε σε κάποιον που επέστρεφε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν ανέφερε πρόσφατη σεξουαλική επαφή.

«Ο κύριος παράγοντας κινδύνου του ήταν η στενή, μη σεξουαλική επαφή με πολλά άγνωστα άτομα σε μια γεμάτη υπαίθρια εκδήλωση», έγραψε το CDC.

Η ευλογιά των πιθήκων ενώ μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ, μπορεί επίσης να μεταδοθεί με στενή, μη σεξουαλική επαφή.

Οι γνωστές οδοί έκθεσης που θα μπορούσαν να μεταδώσουν μόλυνση περιλαμβάνουν:

  • Στενή παρατεταμένη επαφή με ένα άτομο που έχει μολυνθεί
  • Επαφή δέρμα με δέρμα με το εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων
  • Επαφή δέρμα με δέρμα με υγρό που προέρχεται από τις βλάβες της ευλογιάς των πιθήκων

Η επαφή με υγρό ή ψώρα από βλάβες της ευλογιάς των πιθήκων σε ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες και η επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις από το φτέρνισμα, το βήχα ή μια μολυσμένη επιφάνεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση.

ευλογιά των πιθήκωνκρούσματα ευλογιάςευλογιά πιθήκων