Οι ερευνητές διερευνούν τι προκαλεί την ψωρίαση και πώς εξαπλώνεται

Η θεραπεία για την ψωρίαση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή,  ενέσεις , τοπικές αλοιφές ή  διατροφικές τροποποιήσεις , αλλά για πολλούς ανθρώπους, η πάθηση του δέρματος μπορεί να επιμένει, κάτι που θα μπορούσε να γίνει απογοητευτικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ενώ η ψωρίαση αναγνωρίζεται ως δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν ακόμα πολλά που είναι άγνωστα σχετικά με την πάθηση.

Πρόσφατα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική γνωστή ως «χωρική μεταγραφική», για να μάθουν περισσότερα για την ψωρίαση σε μοριακό επίπεδο: πώς συμπεριφέρεται και πώς θα μπορούσε να συνδεθεί με την ανάπτυξη άλλων ασθενειών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χαρτογράφηση σε κλίμακα ιστού ή χαρτογραφία δειγμάτων ψωρίασης, η οποία αποκάλυψε αυξημένη γενετική δραστηριότητα σε δεκάδες μοριακές οδούς που συνδέονται με την ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 2 Ιουνίου στο περιοδικό  Science .

Ο ανώτερος ερευνητής  Shruti Naik, Ph.D. , επίκουρος καθηγητής παθολογίας, ιατρικής και δερματολογίας στο NYU Langone Health, ανέφερε ότι: «Αν και οι πλάκες είναι ορατές στο δέρμα, η ψωρίαση είναι κάτι περισσότερο από βαθιά στο δέρμα. Επί του παρόντος, έχουμε ισχυρές θεραπείες που ελέγχουν τα συμπτώματα του δέρματος, αλλά όχι πολύ καλή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ασθένεια εξελίσσεται από [το] δέρμα σε άλλες περιοχές του σώματος».

Η μελέτη είναι μοναδική στη χρήση της χωρικής μεταγραφικής ως μέσο διερεύνησης της μοριακής συμπεριφοράς της ψωρίασης.  Οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι η χαρτογράφηση των θέσεων των κυττάρων στα «μικρονικά» τους – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο διαφέρουν στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη, το δέρμα χωρίς αλλοιώσεις και το υγιές δέρμα – μπορεί να αποκαλύψει προηγουμένως άγνωστες ενδείξεις για τη συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, έως και 1 στα 3 άτομα με ψωρίαση αναπτύσσουν  ψωριασική αρθρίτιδα , μια επώδυνη πάθηση των αρθρώσεων.  Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι διάφορες συστηματικές ασθένειες με τις οποίες έχει συνδεθεί, όπως  ο διαβήτης τύπου 2 ,  οι καρδιακές παθήσεις και  η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD ) .

Ο Δρ Λόρενς Γκριν , συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και κλινικός καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, σημείωσε   ότι «η ψωρίαση είναι γνωστό ότι έχει παρόμοια ομαδοποίηση γονιδίων με τον διαβήτη τύπου 2».  Μεταξύ των εκπληκτικών ευρημάτων της μελέτης ήταν η αυξημένη γενετική δραστηριότητα σε δεκάδες μοριακές οδούς που σχετίζονται με τον έλεγχο του μεταβολισμού και των επιπέδων λιπιδίων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.   

Επιπτώσεις για τη θεραπεία της ψωρίασης

Η μέθοδος χωρικής μεταγραφικής έδειξε ότι η γονιδιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με την ψωρίαση ήταν επίσης παρούσα σε σημεία του δέρματος μακριά από βλάβες.  Αυτή η νέα γνώση μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς η ψωρίαση εμπλέκεται συστηματικά σε διάφορες περιοχές του σώματος.

 

ψωρίαση