Ανιχνευτές γονιμότητας θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον COVID-19 ημέρες πριν τα συμπτώματα

Οι φορητές συσκευές, όπως ένας ανιχνευτής γονιμότητας, μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του COVID-19 ήδη δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, όπως  έδειξε μια νέα μελέτη.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ανιχνευτή γονιμότητας AVA, ο οποίος μετρά τον αναπνευστικό ρυθμό, τον καρδιακό ρυθμό, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, τη θερμοκρασία του δέρματος του καρπού και τη ροή του αίματος τη νύχτα. Το βραχιόλι είναι εμπορικά διαθέσιμο και εγκεκριμένο από τον FDA και τους ευρωπαϊκούς φορείς.

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020, σκεφτήκαμε γρήγορα πώς θα μπορούσαμε να […] συνεισφέρουμε στην απόκτηση γνώσεων και να βοηθήσουμε στην πρόληψη και θεραπεία ασθενών με COVID και να βοηθήσουμε στην αποφυγή ή καλύτερη θεραπεία και καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών»,  εξήγησε ο David Conen. , συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η φορητή συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη συνδυάστηκε με μια τροποποιημένη εφαρμογή για κινητά και καταγράφηκαν οι πέντε παράμετροι υγείας, μαζί με οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να έχει επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος, όπως η χρήση αλκοόλ και η λήψη συνταγογραφούμενων ή ψυχαγωγικών φαρμάκων. καθώς και τυχόν πιθανά συμπτώματα του COVID-19 , έγραψαν οι ερευνητές σε μια εργασία που  δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Από τους 1.163 συμμετέχοντες, που συμμετείχαν στη μελέτη από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, 127 βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το βραχιόλι εντόπισε εμφανείς αλλαγές και στους πέντε φυσιολογικούς δείκτες από τα διαφορετικά στάδια, όπως η επώαση, η προ-συμπτωματική, η συμπτωματική και η ανάρρωση.

Ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από την ομάδα χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση συμπτωμάτων COVID-19 στο 70% των συμμετεχόντων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Επιβεβαίωσε την παρουσία του SARS-COV-2 στο 73% των περιπτώσεων νωρίς δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ιός επιβεβαιώθηκε χρησιμοποιώντας μοριακές και/ή ορολογικές δοκιμασίες.

 

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και στο υπόλοιπο 30%, καθώς ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να ανιχνεύσει με ακρίβεια το 68% των θετικών περιπτώσεων έως και δύο ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι η αρχική μελέτη διεξήχθη με μικρό αριθμό συμμετεχόντων και η ομάδα δεν είχε ποικιλομορφία ως προς την εθνικότητα, την ηλικία και τη γεωγραφική θέση.

Για να δοκιμαστεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα των φορητών συσκευών υγείας και της μηχανικής μάθησης στις διαγνώσεις COVID-19, μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη που περιλαμβάνει 20.000 συμμετέχοντες διεξάγεται στην Ολλανδία.

«Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τον COVID», είπε ο Conen. «Σε μελλοντικές ασθένειες, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προληπτικές θεραπείες και να αποτρέψει σημαντικές επιπλοκές».

Covid-19front-stories