Οι κατειλημμένες ΜΕΘ βάζουν στο “κόκκινο” την Θεσσαλονίκη

Σε μίνι lockdown αναμένεται να μπει από αύριο 30/9 η Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του healthmag.gr η Επιτροπή Επιδημιολόγων χθες εισηγήθηκε την ένταξη της μεταξύ των περιοχών αυξημένου κινδύνου. Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας, η αύξηση των κρουσμάτων και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Κυβέρνηση από το να λάβει τη σκληρή απόφαση για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

Ήδη από χθες κυκλοφορούσαν σενάρια σχετικά με την “αναβάθμιση” της περιφέρειας στο επίπεδο κινδύνου 4 δηλαδή στο κόκκινο, όμως υπήρξε έντονη επιφυλακτικότητα για μια τέτοια ανακοίνωση. Οι ειδικοί ανέμενα και περαιτέρω επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να πείσουν την Κυβέρνηση και δη τον Πρωθυπουργό για μια τέτοια κίνηση.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να μην επαναληφθεί  η περσινή κατάσταση, όταν ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας  και το ΕΣΥ έφτασε σε δραματικά επίπεδα. Φέτος η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη αλλά μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Αφενός η εμβολιαστική  κάλυψη των πολιτών είναι χαμηλή, αφετέρου το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες νόσησαν πέρυσι δεν προσφέρει καμία κάλυψη έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Εισερχόμενοι σε μια πιο ψυχρή περίοδο και με την επιδημία της γρίπης να καιροφυλαχτεί, η λήψη μέτρων από νωρίς, θεωρείται αναγκαία.

Να σημειώσουμε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο πέρυσι. Στο επίπεδο ετοιμότητας 4 τα βασικά μέτρα είναι:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Θεσσαλονίκηlockdown