Οι κλινικές μελέτες ως ευκαιρία για καλύτερη ζωή και υγιέστερη οικονομία

Με ένα ποσοστό που κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 0,67%, είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης στο πεδίο των κλινικών μελετών. Μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και ακολουθώντας ένα καλά σχεδιασμένο προγραμματισμό, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί, κάτι που θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες καινοτόμες θεραπείες. Παράλληλα, θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία και την αγορά εργασίας, μέσα από την ενίσχυση των κλάδων των επιστημόνων και ερευνητών.

Για να γίνει κατανοητή στην πλήρη διάστασή της η διαφορά που μπορεί να επέλθει, αρκεί να σημειωθεί ότι μια αύξηση της τάξης του 1% σε κλινικές μελέτες, ενδέχεται να διασφαλίσει ότι 10.000 ασθενείς θα βρεθούν άμεσα σε επαφή με καινοτόμες θεραπείες, την ώρα που θα αυξηθούν σημαντικά και τα φορολογικά έσοδα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά η Ελλάδα θα μπορεί να μετατραπεί σε Κέντρο Αριστείας και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Η Bayer Ελλάς σταθερά και ουσιαστικά στηρίζει την κλινική έρευνα στην Ελλάδα, ενισχύοντας την προσπάθεια που γίνεται από τη χώρα για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας. Πιστή στην αποστολή της «Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή», η Bayer στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια της Ελλάδας να μετατραπεί σε κόμβο κλινικών μελετών τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η στήριξη που παρέχει η εταιρεία από την πρώτη στιγμή στην Ακαδημία Κλινικών Μελετών που ιδρύθηκε πρόσφατα, αλλά και το εκτενές πρόγραμμα 20 κλινικών μελετών που λειτουργεί στην Ελλάδα, αποτυπώνουν με σαφήνεια τη συνδρομή της Bayer σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Παράλληλα, αξίζει να τονιστεί ότι μόνο την τελευταία τριετία έχουν πραγματοποιηθεί 22 συνολικά κλινικές  μελέτες, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Bayer στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1992.

Σε όλα τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζει η καινοτομία. Η Bayer είναι από τις πρώτες εταιρείες που υιοθέτησαν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την καινοτομία, ξεπερνώντας τα στενά όρια της παραδοσιακής Έρευνας και Ανάπτυξης. Η εταιρεία υποστηρίζει ενεργά την ανοιχτή καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ώστε να προσεγγίσει τα πιο δημιουργικά και καινοτόμα μυαλά του κόσμου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας έχει ξεχωριστή σημασία για την Bayer αφού είναι μέρος της ανάπτυξης των νέων καινοτόμων λύσεων της εταιρείας. Περισσότερα από 100 ελληνικά πανεπιστήμια και δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν σε 20 διεθνείς κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙ ή III.

Κι όπως τονίζεται από την Bayer: «πρέπει όλοι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν νέες ιδέες και να πειραματίζονται ώστε να κάνουμε όλοι μαζί αποφασιστικά βήματα προς έναν καλύτερο κόσμο μέσα από τη δημιουργική σκέψη και την προσιτή σε όλους αποτελεσματική καινοτομία».

κλινικές μελέτεςBayerBayer Ελλάς