Οι νέες κινήσεις του υπουργείου Υγείας για αύξηση των Προσωπικών Γιατρών

Κίνητρα για να αυξηθούν οι ιδιώτες γιατροί στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, μιας και το ενδιαφέρον παραμένει συγκρατημένο. Μέχρι σήμερα πανελλαδικά συμμετέχουν σχεδόν 3400 γενικοί γιατροί και παθολόγοι, ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα για ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

Οι γιατροί επιπλεον δέκα ειδικοτήτων έχουν ξεκινήσει να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο εκκρεμούν κάποια τεχνικά ζητήματα ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη “δεξαμενή” γιατρών που επιλέγουν οι πολίτες. Πρόκειται για γιατρούς αιματολόγους, γαστρεντερολόγους, ενδοκρινολόγους – διαβητολόγους, καρδιολόγους, νευρολόγους, νεφρολόγους, ρευματολόγους, παθολόγους – ογκολόγους, πνευμονολόγους – φυματιολόγους και γιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Εκτός από το “άνοιγμα” των ειδικοτήτων γιατρών που μπορούν να είναι Προσωπικοί και που αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στη νέα μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευκολύνοντας κατά βάση τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έρχονται και άλλες ρυθμίσεις για να λάβουν οι γιατροί την απόφαση να πουν το “ναι” στον προσωπικό γιατρό. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στους διαπιστευμένους συντάκτες Υγείας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, ακολουθούν ακόμη δύο προσθήκες που αναμένεται να λειτουργήσουν ως κίνητρα για τους γιατρούς.

Και οι παθολόγοι των νοσοκομείων Προσωπικοί Γιατροί

Καταρχάς, θα δοθεί η δυνατότητα σε παθολόγους που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να έχουν ρόλο προσωπικού γιατρού εφόσον θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν πλέον, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, οι προσωπικοί γιατροί θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στον πληθυσμό που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2023. Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε λιπιδαιμικό έλεγχο και εξετάσεις για μεταβολικό σύνδρομο σε 5,5 εκατομμύρια άτομα από 30 έως 70 ετών. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα υλοποιείται από τους προσωπικούς γιατρούς που θα αμείβονται για αυτές τις υπηρεσίες – χωρίς clawback –  έχοντας έτσι έναν επιπλέον λόγο να συμμετέχουν στον θεσμό.

Εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό είναι 4.677.554 πολίτες, ενώ υπάρχουν ακόμη 1.560.224 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε Προσωπικό Γιατρό. Το 65% των πολιτών άνω των 60 ετών είναι καλυμμένο με Προσωπικό Γιατρό, ενώ προχωρούν τα ραντεβού. Το Νοέμβριο προγραμματίστηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ραντεβού.

Υπουργείο Υγείαςπροσωπικός γιατρός