Οι παχύσαρκοι ασθενείς με long-Covid είναι πιο πιθανό να υποφέρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Μια νέα μελέτη για το Long Covid διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κόλλησαν Covid-19 εξακολουθούν να υποφέρουν από συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα – και όσοι έχουν περισσότερο βάρος είναι πιθανό να παλέψουν περισσότερο με τις παρατεταμένες επιπτώσεις

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αναρρώσει μετά από μια λοίμωξη Covid-19 ποικίλλει για διαφορετικούς ανθρώπους – μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι μερικοί άνθρωποι υποφέρουν με συμπτώματα πολύ περισσότερο από άλλους.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ διαπίστωσε ότι μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 αναρρώνουν πλήρως μετά από ένα χρόνο, ενώ άλλοι εξακολουθούν να παλεύουν με τα συμπτώματα.

Ο Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine , είπε: «Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες, ο μακροχρόνιος Covid θα μπορούσε να γίνει μια εξαιρετικά διαδεδομένη μακροπρόθεσμη πάθηση».

Τι βρήκε η μελέτη Long Covid;

Οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από το Long Covid για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η νέα μελέτη Long Covid από Βρετανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι μόνο το 26% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό ανέφεραν πλήρη ανάρρωση μετά από πέντε μήνες και μόνο το 28,9% μετά από έναν ολόκληρο χρόνο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που προσβλήθηκαν από τον ιό είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναρρώσουν πλήρως. Εκείνοι που είναι παχύσαρκοι και εκείνοι που χρειάζονταν μηχανικό αερισμό διέτρεχαν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο να συνεχίσουν να αγωνίζονται μετά την αρχική μόλυνση.

Η μελέτη πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα του Long Covid ακόμη και ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένης της «μειωμένης ικανότητας άσκησης και μεγάλες μειώσεις στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία».

Μια προηγούμενη έκδοση αυτής της μελέτης εντόπισε επίσης τέσσερις ομάδες ή ομάδες της σοβαρότητας των συμπτωμάτων Long Covid πέντε μήνες μετά τη μόλυνση.

Από αυτούς, το 20% των ατόμων είχε πολύ σοβαρή διαταραχή της σωματικής και ψυχικής υγείας, το 30% είχε σοβαρή διαταραχή σωματικής και ψυχικής υγείας, το 11% με μέτρια διαταραχή σωματικής υγείας με γνωστική έκπτωση και το 39% με ήπια έκπτωση της σωματικής ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Christopher Brightling από τη μελέτη, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για την υποστήριξη αυτού του μεγάλου και ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού ασθενών».

Πρόσθεσε ότι η μελέτη θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τη βάση για τη διερεύνηση μακρών θεραπειών Covid για την αποκατάσταση της «ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία» του ασθενούς.

Τα προβλήματα ύπνου, ο μυϊκός πόνος, η κόπωση και η δύσπνοια είναι κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid

Ο μακροχρόνιος Covid, στον οποίο οι άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα για εβδομάδες ή αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση από τον Covid-19, έχει γίνει μια νέα μακροχρόνια κατάσταση.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του Long Covid είναι η δύσπνοια, η κόπωση, ο μυϊκός πόνος, τα προβλήματα ύπνου, η αδυναμία των άκρων, η σωματική επιβράδυνση καθώς και η διαταραχή της ψυχικής υγείας.

long-COVIDfront-stories