Οι πέντε ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου μετά την πανδημία

Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο χρειάστηκε να επανεξετάσουν την ασφάλεια ενόψει της πανδημίας Covid-19.  Τίποτα στη σύγχρονη μνήμη δεν έχει αλλάξει τη ζωή μιας πόλης όπως η Covid. Από το κλείσιμο των εταιριών και των καταστημάτων, μέχρι τα γενικά ή τοπικά lockdown, έως τους περιορισμούς στα εστιατόρια, οι προφυλάξεις για την πανδημία έχουν κυριολεκτικά μεταμορφώσει το τοπίο των πόλεων σε όλο τον κόσμο, και πιθανότατα αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα.

Στην πραγματικότητα, η πανδημία είναι η πρώτη της κλίμακας που συμβαίνει σε εμάς ως «αστικοποιημένο» είδος. Όταν ξέσπασε η ισπανική γρίπη στις αρχές του 1900, μόνο το 14% των ανθρώπων ζούσε σε πόλεις, αλλά σήμερα αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 57%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τμήματος Πληθυσμού του ΟΗΕ .

Ως αποτέλεσμα, οι πόλεις έπρεπε να επαγρυπνούν ακόμη περισσότερο όσον αφορά την προστασία της υγείας και τη συνολική ασφάλεια για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών τους. Για να διευκρινίσει ποιες αλλαγές οδήγησαν σε υψηλότερη ασφάλεια, η Economist Intelligence Unit δημοσίευσε πρόσφατα τον Δείκτη Ασφαλών Πόλεων 2021 , ο οποίος κατατάσσει 60 πόλεις με βάση 76 δείκτες ασφάλειας σε υποδομές, ψηφιακή ζωή, προσωπική ασφάλεια, περιβαλλοντικούς παράγοντες και, φυσικά, υγεία και ετοιμότητα για πανδημία και η θνησιμότητα από τον Covid-19 που περιλαμβάνονται φέτος.

Εκείνοι που κατατάσσονται στην κορυφή του δείκτη –συμπεριλαμβανομένων της Κοπεγχάγης, του Τορόντο, της Σιγκαπούρης, του Σίδνεϊ και του Τόκιο– είχαν όλα παράγοντες που δείχνουν πώς η συνολική ασφάλεια συσχετίζεται με μια ισχυρή αίσθηση κοινωνικής συνοχής, συνολικής ένταξης πληθυσμού και κοινωνικής εμπιστοσύνης.

Τα άφθονα πάρκα και οι ανοιχτοί χώροι της Κοπεγχάγης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι αντιμετώπισαν τους περιορισμούς της πανδημίας  

1. Κοπεγχάγη

Κατατάχθηκε στην κορυφή του δείκτη, η πρωτεύουσα της Δανίας κατέλαβε ιδιαίτερα καλή θέση λόγω του νέου πυλώνα περιβαλλοντικής ασφάλειας του δείκτη, ο οποίος μετρά τη βιωσιμότητα (συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), την ποιότητα του αέρα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την κάλυψη των αστικών δασών. Το τελευταίο είχε απολύτως αντίκτυπο στο πόσο καλά η πόλη και οι κάτοικοί της μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς της πανδημίας, οι οποίοι έχουν άρει πλήρως από τον Σεπτέμβριο του 2021.

“Τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου καθώς και οι πλωτές οδοί ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης έκαναν βόλτες αγοράζοντας φαγητό σε πακέτο και απολάμβαναν τους πολλούς χώρους αναπνοής της πόλης”, δήλωσε ο κάτοικος Asbjørn Overgaard, Διευθύνων Σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής Copenhagen Capacity . Η πόλη συνεχίζει επίσης να παρέχει «οδηγούς Corona» για να βοηθήσει τους ανθρώπους, καθώς και εκτεταμένη σήμανση και σαφείς σημάνσεις για τη δημιουργία χώρου μεταξύ των ομάδων σε εξωτερικούς χώρους.

Το κοινοτικό πνεύμα της χώρας, που συνοψίζεται καλύτερα στη δανική λέξη samfundssind , επιτρέπει επίσης στους πολίτες της χώρας να συνεργάζονται και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον —συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων— για να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης. Ο Δείκτης Safe Cities βρήκε υψηλή συσχέτιση μεταξύ του ελέγχου της διαφθοράς και των ασφαλέστερων πόλεων, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατάταξη της Δανίας ως μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου επέτρεψε στους πολίτες της να εμπιστεύονται τους θεσμούς της και ο ένας τον άλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Κοπεγχάγη εφάρμοσε επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα δοκιμών Covid, το οποίο παραμένει δωρεάν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν επιτρέπουν τη λεπτομερή παρακολούθηση των εστιών. Επιπλέον, η πόλη θα πραγματοποιήσει δοκιμές λυμάτων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των εστιών.

Το Τορόντο κατέλαβε υψηλή θέση στον Δείκτη Ασφαλών Πόλεων λόγω της περιεκτικής κουλτούρας του και της περιβαλλοντικής του ασφάλειας  

 

2. Τορόντο

Η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον δείκτη στη συνολική ασφάλεια, με ισχυρές βαθμολογίες στην ασφάλεια των υποδομών και του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι πιστώνουν μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς που εκτιμά τη στοχευμένη επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων, ειδικά όταν πρόκειται για την ευαισθητοποίηση και την υιοθέτηση εμβολίων.

Οι ντόπιοι αισθάνονται επίσης ασφαλείς λόγω της μακράς ιστορίας της πολυπολιτισμικότητας της πόλης. Το Τορόντο είναι μια εξαιρετικά ανοιχτόμυαλη πόλη όπου μπορείς να νιώθεις ασφαλής όταν είσαι αυτός που είσαι.

Για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής, η Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί λογισμικό παρακολούθησης πλήθους και εφαρμογές για κινητά για check-in 

 

1. 

Σιγκαπούρη

Καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην ψηφιακή ασφάλεια, την ασφάλεια υγείας και την ασφάλεια των υποδομών, η Σιγκαπούρη χρησιμοποίησε αυτές τις δυνάμεις για να κινηθεί γρήγορα κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, λανσάροντας γρήγορα την ψηφιακή παρακολούθηση και την ανίχνευση επαφών. Η χώρα μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (επί του παρόντος στο 80%), αλλά εξακολουθεί να απαιτεί αυστηρή παρακολούθηση και εντοπισμό επαφών ενόψει των νέων παραλλαγών.

Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει πρότυπο στους περισσότερους χώρους εργασίας για τη μείωση των αλληλεπιδράσεων, κάτι που ο Lee σημειώνει ότι έχει οδηγήσει σε λιγότερο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα τουριστικά αξιοθέατα και τα εμπορικά κέντρα έχουν περιορισμένες εισόδους και οι “Safe Distancing Ambassadors” παρακολουθούν τα πλήθη για να διασφαλίσουν ότι το κοινό συμμορφώνεται με τις υγειονομικές εντολές. Τα άτομα που τις παραβιάζουν αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα. Το κοινό μπορεί επίσης να παρακολουθεί τα πλήθη σε εμπορικά κέντρα, ταχυδρομεία και παντοπωλεία με το εργαλείο Space Out που κυκλοφόρησε πρόσφατα .

Αν και τα διεθνή σύνορα της Αυστραλίας είναι κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, νέες ελευθερίες είναι στον ορίζοντα

Σίδνεϊ

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας κατέλαβε την πέμπτη θέση συνολικά στον δείκτη και στην πρώτη 10άδα για την ασφάλεια της υγείας. Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έκλεισε τελείως τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει διατηρήσει αυστηρά lockdown ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων – με θετικό αποτέλεσμα. Το κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτου από Covid στην Αυστραλία συνεχίζει να είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Καθώς οι εμβολιασμοί φτάνουν το 70% στη Νέα Νότια Ουαλία , πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς αναμένεται να αρθούν και τα διεθνή σύνορα πρόκειται να ανοίξουν τον Νοέμβριο.

Μαζί με το αίσθημα προστασίας από την πανδημία, οι κάτοικοι έχουν εδώ και καιρό μια έντονη αίσθηση προσωπικής ασφάλειας στους δρόμους του Σίδνεϊ.

Η πόλη κατατάχθηκε επίσης στην πρώτη θέση στην ψηφιακή ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει την πολιτική απορρήτου μιας πόλης, τις προστασίες και τις απειλές στον κυβερνοχώρο και το συνολικό έξυπνο σχέδιο πόλης. Το Σίδνεϊ ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας εν μέρει με το στρατηγικό του πλαίσιο για την Έξυπνη Πόλη , το οποίο περιγράφει ορισμένες από τις καινοτομίες που προτείνονται για πιο συνδεδεμένες, ασφαλέστερες πόλεις. Για παράδειγμα, το σχέδιο περιγράφει πώς θα μπορούσαν να τοποθετηθούν έξυπνοι αισθητήρες σε κάδους απορριμμάτων, λαμπτήρες δρόμου και παγκάκια για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη συνολική χρήση, τις ροές μεταφοράς και τη δραστηριότητα των πεζών. Ομοίως, τα δίκτυα έξυπνου φωτισμού και CCTV θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια μετά το σκοτάδι και τη νυχτερινή οικονομία.

Το Τόκιο κατέλαβε την πέμπτη θέση στον συνολικό δείκτη ασφαλών πόλεων και στην κορυφή του δείκτη ασφάλειας υγείας

Τόκιο

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας κατατάχθηκε πέμπτη στον συνολικό δείκτη και στην κορυφή του δείκτη ασφάλειας υγείας, ο οποίος μετρά παράγοντες όπως η καθολική υγειονομική περίθαλψη, η ετοιμότητα για πανδημίες, το προσδόκιμο ζωής, η ψυχική υγεία και η θνησιμότητα από τον Covid-19. Αν και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα ποσοστά έχουν μειωθεί δραματικά καθώς οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει σχεδόν το 60% του πληθυσμού. Υπό το φως των θετικών ειδήσεων, η Ιαπωνία ανακοίνωσε το τέλος της ομοσπονδιακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τη σταδιακή άρση των περιορισμών από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Στη θέση τους, η χώρα σχεδιάζει να ενθαρρύνει τη χρήση του διαβατηρίου εμβολιασμού της για εισαγωγή στο ιατρικό εγκαταστάσεις και μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσφέρουν εκπτώσεις ή κουπόνια στους κατόχους διαβατηρίων.

Το Τόκιο βαθμολογήθηκε επίσης στην πρώτη πεντάδα για την ασφάλεια των υποδομών του, η οποία περιλαμβάνει την ασφάλεια των μεταφορών, τη φιλικότητα προς τους πεζούς και τα δίκτυα μεταφορών. Ως πόλη βατή για περπάτημα συνδεδεμένη σιδηροδρομικώς, το Τόκιο χτίστηκε για να ενθαρρύνει το περπάτημα και τη συμμετοχή της κοινότητας – η οποία, με τη σειρά της, οδήγησε σε ισχυρότερη συμμετοχή των πολιτών στην ασφάλεια με τις μορφές πρόληψης του εγκλήματος στη γειτονιά και παρακολούθησης, και ένα κοινό αίσθημα ευθύνης για το έγκλημα πρόληψη.

«Από τα διάφορα κέντρα που έχουν χαθεί και βρεθούν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς μέχρι τα σχεδόν περιττά λουκέτα ποδηλάτων, υπάρχει τεράστιος σεβασμός για την ευημερία των άλλων», δήλωσε η Sena Chang, κάτοικος του Τόκιο και ιδρυτής του περιοδικού The Global Youth Review .

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: BBC.Com