Οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;

Η Ζιμπάμπουε είναι για το 2022 η πιο δυστυχισμένη χώρα στον Ετήσιο Δείκτη Δυστυχίας (HAMI) του Steve Hanke  από 157 χώρες που αναλύθηκαν.  Ο ετήσιος αυτός δείκτης “δυστυχίας” χρησιμοποιεί μία εξίσωση που λαμβάνει υπόψιν την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού και την ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ.

Η κατάταξη του 2022 καθόρισε τη βαθμολογία HAMI για κάθε χώρα σύμφωνα με την εξίσωση αυτή, ενώ ο κατάλογος που δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή του Παν/μίου Johns Hopkins, Steve Hanke, φαίνεται πως η ανέχεια, πληθωρισμός αλλά και οι πολεμικές συρράξεις είναι καθοριστικές για την θέση που καταλαμβάνουν τα κράτη στη συγκεκριμένη λίστα.

Το HAMI του έτους απένειμε τον τίτλο στη Ζιμπάμπουε με τον πληθωρισμό – ή, την «οικονομική κακοδιαχείριση», σύμφωνα με τον Hanke – ως τον παράγοντα που συμβάλλει στη δυστυχία των κατοίκων.

«Η σύγκριση των μετρήσεων των χωρών μπορεί να μας πει πολλά για το πού στον κόσμο οι άνθρωποι είναι λυπημένοι ή χαρούμενοι», δήλωσε ο οικονομολόγος Steve Hanke.

Ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Συρία, ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία.  «Θα πρέπει να περιμένουμε μια χώρα που εμπλέκεται σε εμφύλιο πόλεμο για πάνω από 12 χρόνια τώρα να στερείται ευτυχίας», είπε ο Χάνκε για τη Συρία, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση.

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 134η θέση στη λίστα, με την ανεργία ως τον κύριο ένοχο της δυστυχίας.  

Ο υπολογισμός του Χάνκε είναι μια αλλαγμένη απόδοση του δείκτη δυστυχίας που δημιουργήθηκε από τον Άρθουρ Οκούν, έναν οικονομολόγο που υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τζόνσον.  «Η ανθρώπινη κατάσταση βρίσκεται σε ένα τεράστιο φάσμα μεταξύ «δυστυχισμένου» και «ευτυχισμένου»», έγραψε ο Χάνκε, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.   Εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος για να «μετριάσει» τη δυστυχία των χωρών μέσω του «υψηλού πληθωρισμού, του απότομου κόστους δανεισμού και της ανεργίας» είναι η ανάπτυξη της οικονομίας.  «Η σύγκριση των μετρήσεων χωρών μπορεί να μας πει πολλά για το πού στον κόσμο οι άνθρωποι είναι λυπημένοι ή χαρούμενοι», πρόσθεσε.

 

Που βρίσκεται η χώρα μας;

Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κάτω από το μέσον της λίστας, στην 84η θέση. Ακολουθούν στην 90ή θέση η Ισπανία, ενώ η Ιταλία δύο θέσεις πιο κάτω της. Αντίθετα, η Γαλλία είναι στο νο. 117 και  η Γερμανία στο νο. 135.

Η Ελβετία, από την άλλη, δεν ασχολείται με τη δυστυχία!  Η ευρωπαϊκή χώρα είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία HAMI, που σημαίνει ότι οι πολίτες της είναι οι πιο ευτυχισμένοι.  «Ένας λόγος για αυτό είναι η ελβετική πέδηση του χρέους», έγραψε ο Χάνκε, πιστώνοντας τη χαμηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ για τη χαρούμενη επιτυχία του έθνους.

Άλλες χώρες με τα λιγότερα επίπεδα δυστυχίας / εξαθλίωσης περιλαμβάνουν το Κουβέιτ (156), την Ιρλανδία (155), την Ιαπωνία (154), τη Μαλαισία (153), την Ταϊβάν (152), τον Νίγηρα (151), την Ταϊλάνδη (150), το Τόγκο (149) και τη Μάλτα (148).

Ενώ η Φινλανδία κατέλαβε την 109η θέση, ιστορικά βασίλευε ως η « πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου ».    Η σκανδιναβική χώρα κατέκτησε το Νο. 1 θέση στην ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για έκτη συνεχή χρονιά.

Οι Φινλανδοί μοιράστηκαν «ισχυρά συναισθήματα κοινής υποστήριξης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» που βοήθησαν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη. «Επιπλέον, οι Φινλανδοί ένιωσαν έντονα ότι ήταν ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές και έδειχναν ελάχιστη υποψία για κυβερνητική διαφθορά. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλλουν ισχυρά στη συνολική ευτυχία», έγραψαν οι συγγραφείς.

Δείτε παρακάτω τον συνολικό πίνακα: