Οι στατίνες δεν βοηθάνε τον έναν στους δύο

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, έδειξε ότι το φάρμακο παύει να καλύπτει το 51% των ασθενών, εκατομμύρια ανθρώπους δηλαδή, που είναι υποψήφιοι για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Επιπλέον δείχνει ότι ήρθε η ώρα για καλύτερες μεθόδους, που θα υποδεικνύουν ποιοι ασθενείς πρόκειται να ανταποκριθούν στη θεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Stephen Weng του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ανέλυσαν στοιχεία για 165.411 ασθενείς, μέσης ηλικίας 62 ετών, των οποίων το επίπεδο χοληστερόλης είχε μετρηθεί κατά περιόδους, τόσο πριν από τη χορήγηση των στατινών, όσο και μετά.

Μια μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης, σε ποσοστό μικρότερο του 40%, σε ασθενείς που πήραν στατίνες για δύο χρόνια, θεωρήθηκε ανεπαρκής. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, σε σχέση με όσους είχαν ανταποκριθεί καλύτερα στο φάρμακο.

Κάθε μείωση της «κακής» χοληστερόλης κατά μία μονάδα σχετιζόταν κατά μέσο όρο με 6% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού για όσους δεν είχαν καταφέρει να τη ρίξουν πάνω από 40% μέσα στη διετία.

Αντίθετα, όσοι την είχαν μειώσει πάνω από 40%, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερο κίνδυνο γενικά για καρδιαγγειακή νόσο.