Οι “θαυματουργές” ασκήσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας και την “επανεκπαίδευση” της ουροδόχου κύστεως

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ οι πιθανότητες να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνονται σημαντικά με την πάροδο των ετών.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Οι ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, ευρύτερα γνωστές ως ασκήσεις Kegel, αποτελούν μια αποτελεσματική, μη επεμβατική λύση για την αντιμετώπιση της ακράτειας και την «επανεκπαίδευση» της ουροδόχου κύστεως.

Είναι πολύ απλές και μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Δεν είναι απαραίτητες μόνο για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας, αλλά και για όσες θέλουν να προλάβουν το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Δείτε κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν, να ενδυναμώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους και είναι εξαιρετικά εύκολες:

Γέφυρα

Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα στο πάτωμα, ανοιχτά στο πλάτος των γοφών. Πάρτε μια αναπνοή, και υψώστε τους γοφούς. Παραμείνετε στην στάση αυτή για 10 δευτερόλεπτα, αναπνέοντας κανονικά. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Κάντε 10 επαναλήψεις.

Κάθισμα στον τοίχο

Σταθείτε με την πλάτη σε έναν τοίχο, με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών. Κάντε ένα κάθισμα, σαν να ετοιμάζεστε να καθίσετε σε καρέκλα. Παραμείνετε στην στάση για 10 δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε στην αρχική, όρθια στάση. Κάντε 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα, και επαναλάβετε για 10 επαναλήψεις.

Αλματάκια

Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα. Κάντε ένα μικρό άλμα, ανοίγοντας τα πόδια και φέρνοντας τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι. Κάντε επαναλήψεις για 30 με 60 δευτερόλεπτα.

Παραλλαγή ροκανίσματος

Ξαπλώστε ανάσκελα, εκτείνοντας τα χέρια σας προς τα πάνω. Πάρτε μια ανάσα και τεντώστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και το δεξί σας πόδι προς τα εμπρός. Επιστρέψτε στην αρχική στάση και επαναλάβετε με τα αριστερά άκρα. Κάντε 10 επαναλήψεις από κάθε πλευρά.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ασκήσειςακράτεια ούρων