Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου: Είναι κληρονομικό;

Η γνώση του οικογενειακού σας ιστορικού και η λήψη ενός γενετικού τεστ μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ακριβώς όπως οι φακίδες, τα σγουρά μαλλιά και τα πράσινα μάτια, μπορείτε να κληρονομήσετε  τον καρκίνο του παχέος εντέρου  από τους γονείς σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν εμφανίζεται στην οικογένειά σας, επειδή οι κληρονομικοί καρκίνοι του παχέος εντέρου:

  • Εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία.
  • Αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
  • Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε πολλές περιοχές του παχέος εντέρου σας.
  • Σχετίζονται με άλλους καρκίνους.

«Ανάλογα με το συγκεκριμένο σύνδρομο που έχετε, μπορεί επίσης να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο σε άλλα όργανα, όπως το στομάχι, την ουροδόχο κύστη, το δέρμα, τον εγκέφαλο, τη μήτρα ή το συκώτι σας», λέει ο David Liska, MD , χειρουργός παχέος εντέρου και ειδικός σε κληρονομικούς καρκίνους του παχέος εντέρου στην Cleveland Clinic.

Μόνο το 5% περίπου των καρκίνων του παχέος εντέρου είναι κληρονομικοί. Είναι σπάνιοι. Αλλά αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ένα – ιδιαίτερα γονέα ή αδερφό – έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να τον αποκτήσετε.

Η πρώτη ένδειξη ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να κληρονομηθεί,  είναι όταν προσβάλει κάποιον κάτω των 50 ετών.  «Όποτε βλέπουμε κάποιον κάτω των 50 ετών με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού, τον παραπέμπουμε για  γενετικό έλεγχο », λέει ο Δρ Λίσκα.

Η επόμενη ένδειξη είναι ένα ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένειά σας. Το να έχετε έναν γονέα, έναν αδερφό ή ένα παιδί με τη νόσο αυξάνει τον κίνδυνο της ζωής σας από περίπου 5% σε 15%. Εάν ο συγγενής σας με καρκίνο είναι μικρότερος των 50 ετών, ο κίνδυνος σας είναι ακόμη υψηλότερος. Και αν έχετε περισσότερους από έναν συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού, ο κίνδυνος σας αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

«Ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή ακόμη και  προχωρημένων προκαρκινικών πολυπόδων , μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη για γενετικό έλεγχο», σημειώνει ο Δρ Λίσκα.

Γιατί ο γενετικός έλεγχος είναι σημαντικός

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αλλάξει δραματικά τις γενετικές δοκιμές. Είναι πλέον πολύ πιο προσιτές και άμεσα διαθέσιμες.  Κάνοντας τον γενετικό έλεγχο εάν εντοπιστεί μετάλλαξη, όλοι οι συγγενείς σας που βρίσκονται σε κίνδυνο θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε γενετικό έλεγχο.  Ο στόχος του τεστ είναι να εντοπιστούν όσοι φέρουν μια μετάλλαξη που σχετίζεται με τον καρκίνο. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα για την πρόληψη του καρκίνου, που περιλαμβάνει συχνούς  προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο .

«Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, μπορεί να μην τα τεστάρουμε αμέσως, αλλά μάλλον να περιμένουμε μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία ή σε νεαρή ενηλικίωση», λέει ο Δρ Λίσκα.

Τ«Είναι πάντα καλό να γνωρίζετε τον κίνδυνο σας γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να κατευθύνετε τη φροντίδα σας», λέει ο Δρ Λίσκα. «Για ορισμένους, ο γενετικός έλεγχος και η προληπτική φροντίδα είναι ο τρόπος για την επιβίωση και την καλή ποιότητα ζωής».

Τι να κάνετε εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει καρκίνο του παχέος εντέρου

Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει καρκίνο του παχέος εντέρου και έχει ανιχνευθεί γενετική μετάλλαξη σε εξετάσεις αίματος ή σάλιου, ελέγξτε τον εαυτό σας επίσης.

Εάν είστε θετικοί για σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου, αναζητήστε έναν ειδικό γαστρεντερικό που έχει εμπειρία στη θεραπεία κληρονομικών καρκίνων του παχέος εντέρου. Δεν είναι το ίδιο με τη θεραπεία των τακτικών καρκίνων του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τη Δρ Λίσκα.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Η λήψη ενός γενετικού τεστ είναι ο απλούστερος τρόπος για να μάθετε τις πιθανότητές σας να κληρονομήσετε τη νόσο, αλλά θα πρέπει επίσης να κάνετε έναν έλεγχο του παχέος εντέρου. Αν και οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν να κάνετε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 45 ετών και άνω, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για το εάν θα πρέπει να ελέγχεστε νωρίτερα, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή θετικό γενετικό τεστ.

Όμως, πέρα ​​από τις  εξετάσεις, υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος και των πλούσιες σε λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα, η άσκηση 30 λεπτών μέτριας έντασης πέντε ημέρες την εβδομάδα και η διακοπή του καπνίσματος.