Οικονομική ασφυξία στους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς

Περίπου στο 30% των εισπράξεών τους από τον ΕΟΠΥΥ, υπολογίζουν οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί το νέο clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2018 που ανακοινώθηκε προ τριημέρου από τον Οργανισμό.

Στον υπολογισμό αυτό καταλήγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), εκθέτοντας το πρόβλημα από τις δυσβάστακτες υποχρεωτικές επιστροφές με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Παύλο Πολάκη.
Στην επιστολή σημειώνει η Ομοσπονδία, ότι “αν συνυπολογίσουμε και το rebate που φτάνει και ξεπερνάει το 40% είτε λόγω όγκου, είτε λόγω αυτοπαραπομπής, είναι απορίας άξιο πώς πιστεύετε ότι με το υπόλοιπο 30% που απομένει είναι δυνατόν να επιβιώσουν τα ιατρεία, πολυϊατρεία και εργαστήρια, αφού με αυτό που απομένει πρέπει να πληρωθούν λειτουργικές δαπάνες, ΕΦΚΑ, και φόροι”.

Στην επιστολή οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών υπενθυμίζουν ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η πληρωμή σε δόσεις του clawback 2013-2015 και 2017 και ότι αν προστεθούν σε αυτές και οι δόσεις του clawback του 2018, τότε αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή.

Η διοίκηση της ΠΟΣΚΕ σημειώνει ακόμη ότι προσφάτως θεσμοθετήθηκε μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε χρόνιους ασθενείς και δικαιούχους ΕΚΑΣ – μέτρο, φυσικά, κοινωνικά παραδεκτό, αρκεί να καλύπτει το κόστος που επωμίζονται τα εργαστήρια λόγω της αύξησης του clawback, η Πολιτεία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της “Το να κάνει κοινωνικό έργο το κράτος με τα λεφτά των Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών τουλάχιστον ας βγει το κράτος να το αναγνωρίσει και όχι να κρύβεται και να λέει ότι κάνει κοινωνικό έργο με λεφτά άλλων”.

Και καταλήγοντας, σημειώνει: “Δεν ξέρουμε αν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής που κάνετε με την πολιτική σας. Αντιληφθείτε όμως ότι η υπομονή και αντοχή όλων έχει όρια και αυτά εξαντλήθηκαν”.

ΠΟΣΚΕclawbackrebateεργαστηριακοί γιατροί