Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αντιηλιακά

Τα αντηλιακά χρησιμοποιούνται για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Βοηθούν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος και της πρόωρης γήρανσης. Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος αλλά και στην αποφυγή δερματικών αντιδράσεων που προκαλούνται από ορισμένα φάρμακα.

Τα δραστικά συστατικά στα αντηλιακά λειτουργούν είτε απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), αποτρέποντας την από  να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος  ή αντανακλώντας την ακτινοβολία.  Φορώντας όμως το αντηλιακό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε περισσότερες ώρες στον ήλιο. Τα αντηλιακά δεν μπορούν να προστατεύσουν από όλη την ακτινοβολία του ήλιου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντηλιακών διαθέσιμων σε πολλές μορφές (π.χ. κρέμα, λοσιόν, τζελ, ραβδί, σπρέι, βάλσαμο για τα χείλη).    Τα αντηλιακά προορίζονται για χρήση μόνο στο δέρμα. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στο πακέτο προϊόντων. Εάν έχετε απορίες, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Πότε και πόσο συχνά να χρησιμοποιείτε αντηλιακό

  • Πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, κάθε σεζόν, ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένος ή κρύος ο καιρός έξω. Εφαρμόστε το  σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα  περίπου 15 έως 30 λεπτά πριν βγείτε έξω.
  • Θα χρειαστείτε περίπου 30 γραμμάρια για να καλύψετε ολόκληρο το σώμα αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από τον σωματότυπο του κάθε ανθρώπου.
  • Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό κάθε μιάμιση ώρα μετά τον ιδρώτα ή το κολύμπι.
  • Εάν βρίσκεστε έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφαρμόστε ξανά αντηλιακό κάθε 2 ώρες.
  • Εάν χρησιμοποιείτε ειδικό προϊόν για τα χείλη, εφαρμόστε μόνο στην περιοχή των χειλιών.
  • Θυμηθείτε, οι ακτίνες UVA του ήλιου έρχονται και μέσω των παραθύρων του αυτοκινήτου και από το πλαϊνό μέρος των γυαλιών προστασίας, οπότε πρέπει να εφαρμόσετε αντηλιακό ακόμα και αν πρόκειται να οδηγείτε.

 

Τι να προσέξετε

  • Αν χρησιμοποιείτε αντιηλιακό σε σπρέϊ, καλό είναι να αποφύγετε το κάπνισμα κατά την εφαρμογή και μην το χρησιμοποιείτε ή μην το φυλάσσετε κοντά σε σημείο που έχει υψηλή θερμότητα.
  • Όταν εφαρμόζετε αντηλιακό στο πρόσωπο, προσέξτε να αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Εάν το αντηλιακό μπει στα μάτια  ξεπλύνετε καλά με νερό.
  • Χρησιμοποιήστε προσεκτικά ή αποφύγετε τη χρήση σε ερεθισμένο δέρμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών εκτός εάν σας ζητήσει ο γιατρός. Είναι καλύτερα τα βρέφη να μένουν μακριά από τον ήλιο και να φορούν προστατευτικά ρούχα (π.χ. καπέλα, μακριά μανίκια / παντελόνια) όταν βρίσκεστε έξω.
  • Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που  παίρνετε. Ορισμένα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά και διαβητικά φάρμακα μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Ορισμένα φάρμακα, όπως ρετινόλη που μπορεί να χρησιμοποιείτε, μπορούν να δημιουργήσουν ευαισθησία στο δέρμα και να προκαλέσουν ηλιακό έγκαυμα. Εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις θεραπείες, ρωτήστε το γιατρό σας πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο.