Ολοκληρώνεται η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.) με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Σε προκαταρκτική λειτουργία βρίσκεται ήδη το νέο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων  (Π.Γ.Ν.Ι.), το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια. Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και οι εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια.

 

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, πριν εμφανιστούν σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Πρόκειται για μια δωρεά ύψιστης σημασίας για την τοπική κοινωνία η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες για ασθενείς που διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

 

Την Τρίτη 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Εγκαινίων του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Π.Γ.Ν.Ι., παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Μίνας Γκάγκα, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, του Διοικητή του Νοσοκομείου, κου Νίκου Κατσακιώρη, της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, κας Χρύσας Σιόκα,  ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου, συλλόγων ασθενών και εκπροσώπων από το ΙΣΝ.

 

Ο εξοπλισμός PET/CT παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου και της Λάρισας, ενώ την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, δοκιμές του εξοπλισμού και εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, των τεσσάρων νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας.

 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, όλων των ασθενών, που ζουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, διακρίσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε στην περίθαλψη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς».

 

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων, το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου και Λάρισας.

 

Η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία, μέρος της οποίας αποτελεί και η εν λόγω δωρεά, αποτελεί τη μεγαλύτερη Πρωτοβουλία στην ιστορία του ΙΣΝ. Περιλαμβάνει ενδεικτικά τον σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, όπως νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα και συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ανακοινώθηκε και η ίδρυση του SNF Institute for Global Infectious Disease Research στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη.