Ομάδα εργασίας ΕΟΠΥΥ – υπουργείου για το clawback στα διαγνωστικά κέντρα

Δικαιότερη κατανομή του clawback στους παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα αναζητήσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου, ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Υγείας, ενόψει της επ΄ αόριστον κινητοποίησης που έχουν προγραμματίσει τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Την πρόταση για σύσταση της ομάδας εργασίας έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το συντονιστικό όργανο της κινητοποίησης. Στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκος και Π. Γεωργακόπουλος, και εκτός από την αναζήτηση δικαιότερης κατανομής θα διερευνήσει και τις δυνατότητες αναπροσαρμογής των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιαννάκος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, ο προεδρεύων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αναστάσιος Βασιάδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Φώτης Πατσουράκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδ. Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γεώργιος Βουγιούκας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) Δημήτριος Φασίτσας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πράγματι μέσω του rebate και του clawback υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους, η οποία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων σημείωσαν ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον κλάδο, η χρέωση του clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018, τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή, τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι πράγματι το clawback και το rebate αποτελούν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τους παρόχους και εξέφρασε την πρόθεση να βρεθεί μία λύση επισημαίνοντας όμως, ότι λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών τα περιθώρια είναι στενά.

Τόνισε ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που υλοποίησε τα τελευταία 4 χρόνια το υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση (δημιουργία ξεχωριστών κωδικών, αύξηση ορίου δαπανών σε συγκεκριμένες εξετάσεις κ.α) και παρουσίασε την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει την ενίσχυση κατά 9 εκ. ευρώ του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018. Ως προς το τελευταίο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συμφωνήθηκε ωστόσο ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του clawback θα έχει εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2018.

Ο κ. Ξανθός επίσης δεσμεύθηκε:

  • να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων,
  • να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους καθώς και ότι
  • θα αναζητηθεί μέσω του ΕΦΚΑ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).

Στο ΚΙΝΑΛ

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου, είχαν συνάντηση στα γραφεία του ΙΣΑ, με τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Σωτήρη Ζώτο, τον οποίον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αποτυχημένη και καταστροφική και μετακυλίει το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων στους παρόχους.

ΕΟΠΥΥclawbackΔιαγνωστικά ΚέντραΑνδρέας Ξανθός