Οσμές κουζίνας: μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας;

Μία από τις καθημερινές συνήθειες σε κάθε σπίτι είναι η προετοιμασία του φαγητού.  Από την αρχή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος μοιραζόταν το γεύμα του με την οικογένεια ή/και τους φίλους του, μετατρέποντας το φαγητό, σε μία σημαντική απόλαυση και έναν τρόπο επικοινωνίας, που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι μυρωδιές της κουζίνας. Γνωρίζετε όμως ότι οι ουσίες που εκλύονται κατά το μαγείρεμα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά το μαγείρεμα, εκλύονται οσμές και διάφορες ουσίες. Ο τύπος των ουσιών αυτών, εξαρτάται σημαντικά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, τα μαγειρικά έλαια και τον τρόπο μαγειρέματος. Ανάμεσα στις ουσίες (ρύπους) που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, είναι και οι αλδεϋδες.  Πρόκειται για χημικές ενώσεις  οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ενοχλήσεις ή και ερεθισμούς στα μάτια, στο δέρμα αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα.  Μόλις απελευθερωθούν στον αέρα, προσκολλώνται σε υφάσματα και επιφάνειες και μπορούν να παραμείνουν εκεί για μέρες.

Η επανειλημμένη έκθεση, ειδικά σε κλειστό χώρο με ανεπαρκή αερισμό, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, δερματίτιδα και πολλά άλλα – πολλά από τα ίδια συμπτώματα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση του SBS (Sick Building Syndrome).

Πώς να προστατευτείτε από τις οσμές:

Φροντίζουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος:

  • Να κλείνουμε τις εσωτερικές πόρτες της κουζίνας
  • Να χρησιμοποιούμε, εφόσον υπάρχει στον χώρο μας τον απορροφητήρα οσμών
  • Να καθαρίζουμε την κουζίνα (νεροχύτη) όσο μαγειρεύουμε
  • Να αερίζουμε επαρκώς τον χώρο της κουζίνας ή να τοποθετούμε στον χώρο έναν καθαριστή αέρα, ο οποίος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δεσμεύει εκείνες τις ουσίες, που είναι δυνητικά επικίνδυνες για εμάς και τους αγαπημένους μας

Πηγή: Aerteairpurifier

Δείτε επίσης

Ποια είναι η βιταμίνη που ενισχύει την ερωτική επιθυμία;

οσμες κουζινας