Ουγγαρία: Η πρώτη χώρα που εμβολιάζει με το ρωσικό Sputnik V

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εμβολιάζει με το ρωσικό εμβόλιο κατά του Κορονοϊού Sputnik V είναι η Ουγγαρία όπως δήλωσε η αρχίατρος της χώρας. Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, η Σεσίλα Μίλερ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σήμερα, αρχίζουμε να εμβολιάζουμε με το εμβόλιο Sputnik V, αυτό θα γίνει στους σταθμούς εμβολιασμού που έχουν ορίσει οι αρχές. Αρχικά, υπάρχουν 2.800 διαθέσιμες δόσεις…”
 
Το ρωσικό εμβόλιο πήρε έγκριση από την Ουγγαρία τον περασμένο μήνα, με τη χώρα να παραγγέλνει 2 εκατ. δόσεις οι οποίες θα παραδοθούν εντός 3 μηνών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Βουδαπέστη είναι σε συχνή ρήξη με την ΕΕ έχοντας επικρίνει πολλές φορές τη διαδικασία με την οποία παρέχεται έγκριση και αγορά εμβολίων, χαρακτηρίζοντάς την αργή από την πλευρά των Βρυξελλών. 
 
Το εν λόγω εμβόλιο πέρασε δια πυρός και σιδήρου προκειμένου να πείσει για την αποτελεσματικότητά του, την ίδια ώρα που το επιστημονικό περιοδικό Lancet δημοσιεύει έρευνα σύμφωνα με την οποία το Sputnik V είναι 91,6% αποτελεσματικό απέναντι στον Κορονοϊό. Παράλληλα, η Ουγγαρία ήταν και η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinopharm, παραγγέλνοντας 5 εκατ. δόσεις. 
Εκτός από το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δεν προτιμά ο πληθυσμός, η Ουγγαρία έχει «μέχρι σήμερα αγοράσει 19,5 εκατ. δυτικά εμβόλια», διευκρίνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία, μια χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 99 νέους θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 13.543 από την εμφάνιση της πανδημίας.

Sputnik VΟυγγαρία