Oυρική αρθρίτιδα: Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Τόσο το μεταβολικό σύνδρομο όσο και η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκαν έντονα με την ουρική αρθρίτιδα σε πρόσφατες μελέτες.

Συνήθως οι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θεραπεύουν ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα συνήθως επικεντρώνονται στη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά δύο αναφορές μας υπενθυμίζουν επίσης να εξετάσουμε συμπεριφορές και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Κορεάτες ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εθνική βάση δεδομένων υπηρεσιών υγείας για να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και της ουρικής αρθρίτιδας. Εντόπισαν 1,3 εκατομμύρια άνδρες (ηλικιακό εύρος 20-39 έτη) χωρίς ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας που έκαναν τρεις γενικές εξετάσεις υγείας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 5 ετών. Σε κάθε έλεγχο, οι ερευνητές κατέγραφαν την παρουσία ή την απουσία μεταβολικού συνδρόμου (δηλαδή έχοντας τουλάχιστον 3 από τα 5 παραδοσιακά συστατικά: κοιλιακή παχυσαρκία, χαμηλό επίπεδο χοληστερόλης HDL, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένη γλυκόζη νηστείας και αυξημένα τριγλυκερίδια).

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 4 ετών, τα άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου και στις τρεις εξετάσεις είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να λάβουν διάγνωση ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Τα άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια σε 1 ή 2 (αλλά όχι και στις 3) εξετάσεις είχαν ενδιάμεσους κινδύνους για ουρική αρθρίτιδα.

Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές στην Κίνα κατέγραψαν την παρουσία ή την απουσία τόφων, χρησιμοποιώντας τόσο τη φυσική εξέταση όσο και το υπερηχογράφημα, σε 554 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα. Η κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε ως αυξημένη (>70 g εβδομαδιαίως) ή μέτρια (<70 g εβδομαδιαίως). Οι ασθενείς και στις δύο κατηγορίες είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους μη πότες να έχουν τόφους ουρικού οξέος.

Αυτές οι μελέτες μας υπενθυμίζουν να αντιμετωπίζουμε την αυξημένη kατανάλωση αλκοόλ και τους παράγοντες που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο όταν διαχειριζόμαστε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα. Οι συσχετίσεις είναι πιθανώς αιτιολογικές, τουλάχιστον εν μέρει: Τα ευρήματα και στις δύο μελέτες προσαρμόστηκαν για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

ουρική αρθρίτιδαfront-stories