Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τζάκια και ντίζελ αυξάνουν τα περιστατικά

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, ο κύριος Ευάγγελος Φιλόπουλος επεσήμανε: “Οι αρμόδιοι της Πολιτείας, που επέτρεψαν τη ντιζελοκίνηση στην Αττική, εγκληματούν. Αλλά και οι αρμόδιοι της Πολιτείας, που φορολογούν τόσο πολύ τον Έλληνα πολίτη, ώστε να μην μπορεί να πληρώσει για πετρέλαιο θέρμανσης και χρησιμοποιεί τα τζάκια ως θερμαντικό μέσο, εγκληματούν εξίσου”.

Τζάκια και ντίζελ επιβαρύνουν πολύ την ατμόσφαιρα και τα επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια ενοχοποιούντια για αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα.

Το 2018 σημειώθηκαν παγκοσμίως περισσότερα από 18 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Εξ’ αυτών τα 5 εκατομμύρια αφορούσαν στον μαστό, στον τράχηλο της μήτρας, στο παχύ έντερο και στη στοματική κοιλότητα, είδη, δηλαδή, καρκίνου που έχουν καλή πρόγνωση, αρκεί η διάγνωση να γίνει εγκαίρως.

Τα θεραπευτικά μέσα βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο η εμφάνιση της νόσου βαίνει αυξανόμενη: Το 2040 τα νέα περιστατικά θα είναι κατ’ εκτίμηση παγκοσμίως 29,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι 16,4 εκατομμύρια, ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες θα νοσήσουν.

Το ελπιδοφόρο, ωστόσο, είναι ότι η νόσος τείνει να γίνει χρόνια. Ενδεικτικά, το 2012 ζούσαν παγκοσμίως 32.600.000 άνθρωποι με διαγνωσμένο καρκίνο επί 5ετία, αριθμός που ανέβηκε σημαντικά το 2018, φτάνοντας τα 43.482.000 ανθρώπους. Η τάση αυτή διαφαίνεται και στην Ελλάδα, όπου οι εκτιμώμενοι θάνατοι από καρκίνο το 2018 ήταν 32.888, όμως 180.871 άνθρωποι ζούσαν με διαγνωσμένο επί 5ετία καρκίνο.
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση τα “κλειδιά” στην αντιμετώπιση

Οι παράγοντες, που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, είναι γνωστοί. Κάπνισμα, αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, παραπανίσιο σωματικό βάρος, έλλειψη άσκησης, μόλυνση του περιβάλλοντος. Πάντως το ένα τρίτο από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου μπορεί να προληφθεί με υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

“Δέκα χιλιάδες Ελληνες τον χρόνο πεθαίνουν από κάποιο είδος καρκίνου, εκ των οποίων το 30% σχετίζεται με το κάπνισμα”, είπε στη συνέντευξη τύπου ο Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG, στηλιτεύοντας τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

“Ο Ελληνας πειθαρχεί επί της ουσίας στον αντικαπνιστικό νόμο, όταν του γίνει σαφές ότι ισχύει, όπως π.χ. στο μετρό”.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσα δράση, ώστε να αυξηθεί η διάγνωση της νόσου σε πρώιμα στάδια, για πληθυσμιακό έλεγχο και για τη διάγνωσή του, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών.

Συμμετέχοντας υπό το σύνθημα «I am and I will», η σημερινή μέρα έχει σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων, ώστε να βελτιώσουν την ενημέρωση του πληθυσμού.

Η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) επισημαίνει ότι όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει:

  • Να εφαρμόσουν μέτρα, που θα μειώσουν το στίγμα και θα βελτιώσουν την δημόσια ενημέρωση για τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου.
  • Να εφαρμόσουν προγράμματα για πρώιμη (έγκαιρη) διάγνωση και πληθυσμιακό έλεγχο του πληθυσμού, που να είναι οικονομικά αποδοτικά.
  • Να ισχυροποιήσουν τα εθνικά συστήματα υγείας, τους μηχανισμούς παραπομπής για υποπτευόμενους καρκίνους.
  • Να διευκολύνουν την παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών.
  • Να αυξήσουν τις επενδύσεις σε διαγνωστικές υποδομές.

Τα 10 Δ για την πρόληψη του καρκίνου και για μια υγιεινή ζωή

  • Διάκοψε το κάπνισμα.
  • Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά όρια.
  • Διάλεξε σωστές τροφές.
  • Δραστηριοποιήσου σωματικά.
  • Διαζύγιο από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
  • Διαχώρισε την απόλαυση του ήλιου από τους κινδύνους της εντατικής έκθεσης σ’ αυτόν.
  • Διασφάλισε υγιεινό περιβάλλον εκεί που ζεις, εργάζεσαι και ψυχαγωγείσαι.
  • Δημιούργησε την απαραίτητη προστασία με εμβολιασμούς.
  • Διαμόρφωσε και διατήρησε ένα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων.
  • Δείξε αλληλεγγύη στους συνανθρώπους σου.