Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 1 στους 5 άνδρες και γυναίκες θα εμφανίσει κάποιο καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους

Ο καρκίνος σήμερα παραμένει βασική αιτία θανάτου στον κόσμο, ενώ για πρώτη φορά, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνότερα διαγνωσμένη μορφή του, εκθρονίζοντας τον καρκίνο των πνευμόνων, που όμως παραμένει η αιτία των περισσότερων θανάτων.

Περίπου ο ένας στους πέντε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει κάποιον καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο ένας στους οκτώ άνδρες και η μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Το 2020 διαγνώστηκαν 19,3 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς και υπήρξαν σχεδόν δέκα εκατομμύρια θάνατοι.

Πρώτος σε αριθμό νέων διαγνώσεων πέρυσι ήταν:

  • ο καρκίνος του μαστού με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις
  • ο καρκίνος των πνευμόνων (11,4%),
  • ο καρκίνος του παχέος εντέρου (10%)
  • ο καρκίνος του προστάτη (7,3%) και
  • ο καρκίνος του στομάχου (5,6%)

Ο καρκίνος των πνευμόνων παραμένει η Νο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θύματα πέρυσι ή ποσοστό 18% των συνολικών θανάτων από καρκίνο. Ακολουθούν σε θανάτους ο καρκίνος του εντέρου (9,4%), του ήπατος (8,3%), του στομάχου (7,7%) και του μαστού (6,9%). Περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων σχετίζονται με το κάπνισμα, συνεπώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Η μελέτη προβλέπει ότι 28,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου θα διαγνωστούν το 2040, μία αύξηση 47% σε σχέση με το 2020, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πίεση στα συστήματα υγείας αρκετών χωρών.

Παραμένει άγνωστη η επίπτωση που θα έχει η πανδημία Covid-19 στα περιστατικά και στους θανάτους από καρκίνο, εξαιτίας των ήδη παρατηρούμενων καθυστερήσεων στη διάγνωση και στις αντικαρκινικές θεραπείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

καρκίνοςΠαγκόσμια Ημέρα Καρκίνου