Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τα εμβόλια: Στον «τοίχο» η AstraZeneca. Η Moderna και η γεωπολιτική «σφήνα» από Ρωσία και Κίνα

Σκληρό εμπορικό μπρα ντε φερ, με υψηλό οικονομικό διακύβευμα αλλά και με γεωπολιτικές «σφήνες», πυροδοτεί η παγκόσμια μάχη για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με παρενέργειες θρομβώσεων φέρνουν σε θέση άμυνας την βρετανο-σουηδική εταιρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πριμοδοτούν περαιτέρω την παραγωγή της Moderna, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία με το Sputnik V και η Κίνα με το CoronaVac διεκδικούν δυναμική είσοδο στην κούρσα μέσα στους επόμενους μήνες.

ΗΠΑ: “Φρένο” από τον Φάουτσι στο εμβόλιο της AstraZeneca

Οι ΗΠΑ σκλήρυναν ακόμη περισσότερο αυτό το Σαββατοκύριακο το παιχνίδι, διαμηνύοντας δια στόματος Αντονι Φάουτσι ότι είναι πιθανό να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα μπορεί να μην χρειαστεί καν το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμη κι αν αυτό λάβει την έγκριση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής.

Παράλληλα, οι αμερικανοί έδωσαν και το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση και μεγιστοποίηση της παραγωγής του εμβολίου της Moderna. Συγκεκριμένα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επέτρεψε στην εταιρία να γεμίζει ένα φιαλίδιο με έως και 15 δόσεις, ενώ ενέκρινε και την εξαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δόσεων – 11 αντί για 10 που επιτρεπόταν έως τώρα – από τα φιαλίδια του εμβολίου που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Moderna είχε εφοδιάσει με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της τις ΗΠΑ ως τις 29 Μαρτίου. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech και της Johnson & Johnson’s είναι τα άλλα δύο που έχουν εγκριθεί στη χώρα.

Νέος θάνατος από θρόμβωση στην Ολλανδία

Το σοκ από τις ΗΠΑ και τον Φάουτσι ήρθε την ώρα που η AstraZeneca δεχόταν ένα ακόμη πλήγμα καθώς και η Ολλανδία ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της στους πολίτες κάτω των 60 ετών. Η απόφαση ελήφθη μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που εμβολιάστηκε με AstraZeneca.

Τριάντα περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό είχαν, επίσης, ανακοινώσει έως την Πέμπτη και οι αρμόδιες βρετανικές αρχές για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γεωπολιτική “σφήνα” Ρωσίας και Κίνας

Την ίδια ώρα ανεβάζουν τις στροφές της παραγωγής η Κίνα και η Ρωσία, μπαίνοντας δυναμικά όχι μόνον στο οικονομικό αλλά και στο γεωπολιτικό παιχνίδι των εμβολίων. Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac ανακοίνωσε ότι διπλασίασε την ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα του CoronaVac στα 2 δισεκατομμύρια δόσεις.

Η Μόσχα επίσης ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες ξένες φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνία η Ρωσία για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V θα αρχίσουν να παράγουν το εμβόλιο σε πλήρη ανάπτυξη από τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη κλεισμένες συμφωνίες με 10 χώρες και 20 παραγωγούς εμβολίων.

AstraZenecaΆντονι ΦάουτσιSputnik VCoronaVac