Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά «βασικές πηγές» θρεπτικών συστατικών

Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν “βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών” για τον παγκόσμιο πληθυσμό, κυρίως κατά την παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να “προωθήσουν τα οφέλη των τροφίμων που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά”, τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά “που είναι δύσκολο να ληφθούν στο πλαίσιο μιας διατροφής με φυτικά προϊόντα”.

“Τα τρόφιμα που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, έναν αριθμό βασικών λιπαρών οξέωνσίδηροασβέστιοψευδάργυροσελήνιοβιταμίνη B12 (…) που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες για την υγεία και την ανάπτυξη”, σύμφωνα με τον οργανισμό.

“Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σε ορισμένες σημαντικές περιόδους της ζωής, όπως είναι η εγκυμοσύνηο θηλασμός, η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η μεγάλη ηλικία“, προσθέτει ο FAO, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στην έκθεσή του τα προϊόντα της θάλασσας.

Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών μπορεί να μειώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την απίσχνανση (ή υποσιτισμό) στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, να καταπολεμήσει την γέννηση λιποβαρών μωρών και να αποτρέψει την αναιμία στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Οι ελλείψεις σιδήρου, βιταμίνης Α και ψευδάργυρου βρίσκονται μεταξύ “των πιο διαδεδομένων στον κόσμο”. Πάνω από ένα παιδί στα δύο, ηλικίας περίπου μεταξύ 3 και 6 ετών, υποφέρει από τουλάχιστον μία από αυτές τις ελλείψεις, κυρίως στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία, στον Ειρηνικό και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ωστόσο ο τομέας της κτηνοτροφίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει “ορισμένες προκλήσεις”, πρωτίστως περιβαλλοντικές, υπογραμμίζουν η δεύτερη στην ιεραρχία του FAO Μαρία Ελένα Σεμέδο και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μάξιμο Τορέρο Κούλεν.

Πέραν της αποψίλωσης των δασών και μιας μη βιώσιμης χρήσης του νερού, ο τομέας ευθύνεται για το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο οργανισμός υπενθυμίζει επίσης ότι “κατανάλωση, ακόμη και χαμηλή, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών, κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου”.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, αλλά ταυτοχρόνως ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με τον FAO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
γαλακτοκομικά προϊόντα