Παίζουν ρόλο τα στοματικά βακτήρια στην υπέρταση;

  • Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.
  • Τα άτομα με υπέρταση έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
  • Οι ερευνητές πίσω από μια νέα μελέτη βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων τύπων στοματικών βακτηρίων και του κινδύνου υπέρτασης σε άτομα που έχουν βιώσει εμμηνόπαυση.
  • Οι ερευνητές συσχετίζουν συγκεκριμένα βακτήρια τόσο με την αρχική αρτηριακή πίεση όσο και με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Υπέρταση και μικροβίωμα

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση του αίματος που πιέζει το τοίχωμα των αρτηριών. Είναι φυσιολογικό η αρτηριακή πίεση να ανεβαίνει και να πέφτει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αν παραμείνει υψηλή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.  Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν ότι ένα άτομο με υπέρταση είναι πιο πιθανό να πάθει εγκεφαλικό ή να αναπτύξει καρδιακή νόσο. Μ

Ερευνητές έχουν σημειώσει ότι παρά την ύπαρξη τεκμηριωμένων προσεγγίσεων για την πρόληψη και τη μείωση της υπέρτασης, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Ως εκ τούτου, υπάρχει συνεχής έρευνα για να κατανοηθεί γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν υπέρταση και πώς να το αντιμετωπίσουν.  Eπιπλέον, επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι η σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και του κινδύνου υπέρτασης αξίζει περαιτέρω διερεύνηση.

Το μικροβίωμα είναι μια συλλογή από μικρόβια – κυρίως βακτήρια – που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα ενός ατόμου. Οι επιστήμονες βρίσκουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι το μικροβίωμα παίζει ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας.

Ερευνητές προχώρησαν σε μελέτη και  εστίασαν στο μικροβίωμα του στόματος και τη σχέση του με τον κίνδυνο υπέρτασης.  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μελέτη για την οστεοπόρωση και την περιοδοντική νόσο του Buffalo. Εξέτασαν δεδομένα από 1.215 γυναίκες που είχαν εμφανίσει εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία τα 63 όταν εγγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ 1997 και 2001.  Όταν οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν, οι ερευνητές πήραν δείγματα των στοματικών βακτηρίων τους κάτω από τα ούλα τους και μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση. Οι ερευνητές πήραν επίσης το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων και κατέγραψαν τυχόν φάρμακα που έπαιρναν.

Στην αρχή της μελέτης, το 40% των συμμετεχόντων έπαιρνε φάρμακα για την υπέρταση.  Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες που δεν είχαν υπέρταση ή δεν λάμβαναν θεραπεία για την πάθηση κατά την έναρξη, έλαβαν διάγνωση και θεραπεία υπέρτασης κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης 10 ετών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association .

Σχέση μεταξύ βακτηρίων και υπέρτασης

Μετά την ανάλυση των δειγμάτων βακτηρίων του στόματος, οι ερευνητές εντόπισαν 10 είδη που συνδέουν με μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, που κυμαίνεται από 10% έως 16% αύξηση.  Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ πέντε βακτηρίων και 9-18% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Με εξαίρεση δύο βακτήρια, αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία και άλλους μπερδεμένους τρόπους ζωής και κλινικούς παράγοντες.

Ο καθηγητής Michael LaMonte , ερευνητής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης,  είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ συγκεκριμένων στοματικών βακτηρίων και αυξημένου κινδύνου υπέρτασης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

«Οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση —καλώς ή κακώς— δεν είναι απολύτως σαφείς».

«Υποθέτουμε ότι η ικανότητα ορισμένων στοματικών βακτηρίων να μετατρέπουν τα διατροφικά νιτρικά άλατα σε νιτρώδη, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται περαιτέρω στο έντερο σε μονοξείδιο του αζώτου – μια ισχυρή χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για την αρτηριακή χαλάρωση και διαστολή – είναι μια πιθανή πιθανότητα».  – Καθ. Michael LaMonte

«Επίσης, γνωρίζουμε ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν να διαφύγουν από το στόμα και να μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος», εξήγησε ο καθηγητής LaMonte.

«Μια τέτοια θέση στην οποία έχουν βρεθεί στοματικά βακτήρια είναι μέσα στο αρτηριακό τοίχωμα που είναι εγκλεισμένο σε αθηρωματικές πλάκες. Η αθηροσκλήρωση οδηγεί σε σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, είναι πιθανό να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και της αρτηριακής αθηροσκλήρωσης».

«Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το δικό μας να είναι τυχαίο εύρημα. Θα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν άλλες μελέτες που εξετάζουν αυτό το ζήτημα βρίσκουν συνεπή ή διαφορετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής LaMonte.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) τόνισε  ότι η σχέση μεταξύ συγκεκριμένων στοματικών βακτηρίων και υπέρτασης δεν συνεπάγεται απαραίτητα αιτιότητα.

«Ακριβώς επειδή δύο πράγματα συνδέονται δεν σημαίνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Αυτή η μελέτη δεν παρέχει ενημερώσεις σχετικά με το εάν η διαχείριση των μικροοργανισμών θα επηρεάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει υπέρταση».

«Υποδηλώνει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή στους μικροοργανισμούς στο στοματικό μικροβίωμα αφού ένα άτομο εμφανίσει υπέρταση και λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης».

Για να διατηρηθεί ένα υγιές στοματικό μικροβίωμα, η ADA συνέστησε:

  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα
  • να κάνετε νήμα καθημερινά
  • υιοθετείστε μια υγιεινή διατροφή που περιορίζει τα ζαχαρούχα ποτά και σνακ
  • να συμβουλεύεστε τακτικά έναν οδοντίατρο για την πρόληψη και τη θεραπεία της στοματικής νόσου

Για να προσδιορίσουν την αιτιότητα, οι ερευνητές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.    Σύμφωνα με τον καθηγητή LaMonte, «Προς το παρόν, δεν σχεδιάζουμε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για την περαιτέρω αξιολόγηση αυτής της υπόθεσης, αλλά μια τέτοια δοκιμή θα είναι κρίσιμη για να γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματά μας αντικατοπτρίζουν αιτιώδη συνάφεια ή απλώς συσχέτιση».

πηγή: medicalnewstoday
υπέρταση