Πάνω από 10% αύξηση κρουσμάτων στη Μακεδονία τον Οκτώβριο

Σταθερά στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα, είναι το βλέμμα των υγειονομικών αρχών καθώς η επιδημία καλπάζει, όμως σταδιακά και τα στοιχεία της Αττικής επιδεινώνονται. Σύμφωνα, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και συγκρίνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου διαπιστώνουμε ποιες περιοχές σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις κρουσμάτων. Ειδικότερα:

Αν. Μακεδονία-Θράκη 10,65%

Θεσσαλία 9,79%

Κεντρική Μακεδονία 6,71%

Πελοπόννησος 5,59%

Στ. Ελλάδα 5,42%

Ιόνια Νησιά 5%

Δυτική Μακεδονία 4,98%

Ήπειρος 4,08%

Δ. Ελλάδα 3,6%

Ν. Αιγαίο 3,06%

Αττική 2,78%

Κρήτη 2,75%

Β. Αιγαίο 1,99%

Να σημειώσουμε ότι συνολικά τα κρούσματα το συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 5%, γεγονός που σημαίνει ότι η Αττική με ένα χαμηλό ακόμη ποσοστό αύξησης  είναι αυτή που συγκρατεί την έντονη έξαρση της επιδημίας. Αυτό ήταν μέχρι τώρα  ιδιαίτερα θετικό διότι είναι και η περιφέρεια η οποία “φιλοξενεί” σχεδόν το 45% του Ελληνικού πληθυσμού και επίσης συνήθως κατέγραφε σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα.

Φαίνεται επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν πλέον τις 30 χιλιάδες και το 1 στα 5 βρίσκεται στην Αττική.

“Κοκκινίζει” κι άλλο η χώρα

Οι περιοχές της Μαγνησίας και του Έβρου έχουν ήδη μπει από προχθές στο κόκκινο ενώ ένα επίπεδο υψηλότερα (πορτοκαλί) μετακινήθηκε και η περιοχή του Κέντρου της Αθήνας. Η επιδημία κορονοϊού φαίνεται να κινείται πλέον με επιθετικό ρυθμό σε όλη την ηπειρωτική χώρα, αν και αυτό δε σημαίνει για την ώρα τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αν και επίσημα ο επιδημιολογικός χάρτης δεν έχει τροποποιηθεί σε σχέση με την πρόσφατη αναμόρφωσή τους στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες οι προαναφερθείσες περιφέρεις σημείωσαν επιδείνωση της επιδημιολογικής του εικόνας και γι’ αυτό άλλαξαν επίπεδο κινδύνου. Βέβαια όπως ισχύει από το προηγούμενο Σάββατο, δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων και απαγορεύσεων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πλέον ανησυχεί και η Αττική καθώς πλέον η επιδημία έχει κινηθεί και νοτιότερα και δεν πλήττει μόνο τη Βόρεια Ελλάδα. Διαπιστώνεται συγκεκριμένα μια ήπια αλλά σταθεράανοδική τάση στα κρούσματα στην περιοχή του Λεκανοπεδίου και μάλιστα βλέπουμε μετά από αρκετές εβδομάδες, μέσο όρο τριημέρου πάνω από 550.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η κακοκαιρία. Συγκεκριμένα χθες έγιναν περίπου 14.000 εμβολιασμοί ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν πέριξ των 16.000.

Συμβολή παιδιάτρων στον εμβολιασμό

Την ιδιαίτερα θετική στάση των παιδιάτρων αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων κατά της λοίμωξης Covid-19 αποτυπώνει έρευνα που εκπονήθηκε από την εταιρία Alco για λογαριασμό της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Οι Έλληνες παιδίατροι στη συντριπτική τoυς πλειονότητα (ποσοστό 95%) δηλώνουν πως συστήνουν στους γονείς παιδιών άνω των 12 χρόνων το εμβόλιο.

Όπως επισημάνθηκε στη σχετική ανάλυση των δεδομένων χθες από την πρόεδρο της ένωσης, κυρία Χριστίνα Σάνι, τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, τον γενικό γραμματέα, κ. Αθανάσιο Φούσκα αλλά και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αlco, κ. Κωνσταντίνο Παπαναγόπουλο, η στάση των παιδιάτρων υπέρ του εμβολίου για τον κορωνοιό αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην πράξη, με τα 180.000 εμβολιασμένα παιδιά άνω των 12 χρόνων στη χώρα κατά τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Πάντως παρά τη θετική στάση των παιδιάτρων στον εμβολιασμό, η ανταπόκριση τους στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας να συμμετάσχουν στην εκστρατεία “Ελευθερία” εμβολιάζοντας παιδιά και εφήβους στα ιατρεία τους δεν κρίνεται καθόλου ικανοποιητική.

ΕΟΔΥΈνωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρωνκρούσματακορονοϊόςεμβολιασμός παιδιών