Πάνω από 60.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Τα περισσότερα στα νησιά.

Στα περίπου 31.500 έχουν καταμετρηθεί από τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού, όμως σε αντίθεση με το δεύτερο κύμα όπου πρωταγωνίστησε η Θεσσαλονίκη και το τρίτο με την Αττική, πάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίζονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Να τονίσουμε δε ότι η πραγματική εικόνα για τα κρούσματα είναι φυσικά πολλαπλάσια και εκτιμάται ότι σίγουρα ξεπερνούν κατά πολύ τις 60.000.

Πρόκειται για περιοχές που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο των τουριστών, μετά την Αττική βέβαια και για τις οποίες οι πρόσφατες αναφορές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έκρουαν σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφηκαν στη χώρα 31.348 νέα κρούσματα. Από αυτά το 46% εντοπίστηκε στην Αττική. Επίσης το ποσοστό της δεύτερη μεγαλύτερης Περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης, ήταν της τάξης του 5,2%.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Ηρακλείου συγκέντρωνε το 4,7% των νέων κρουσμάτων και η Περιφέρεια Ρεθύμνου το 3,6%. Αν συνυπολογίσουμε τα Χανιά και το Λασίθι που σημειώνουν αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, συνολικά η Κρήτη συγκεντρώνει πάνω από το 10%, δηλαδή ποσοστό διπλάσιο απ’ ότι η Θεσσαλονίκη.

Η Μύκονος τις τελευταίες 14 ημέρες φαίνεται να συγκέντρωσε το 1,7% των συνολικών κρουσμάτων, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο για ένα τόσο μικρό νησί, ενώ σημαντικά χαμηλότερα αλλά αυξανόμενα ποσοστά σημειώνουν Σαντορίνη και Πάρος. Το σημαντικό γι’ αυτά τα νησιά είναι ότι ενώ χθες Κυριακή τα κρούσματα σημείωσαν μεγάλη αποκλιμάκωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αυτά παρουσίασαν σταθερότητα.

Συνολικά μόνο στους παραπάνω 5 προορισμούς εντοπίζεται το 17% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων, ή το 1 στα 6 νέα κρούσματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από το Σάββατο ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τη Μύκονο ενώ αναμένεται και άλλες περιοχές να έχουν την ίδια εξέλιξη.

Δεν πιέζεται το ΕΣΥ

Η σημαντική και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων συνολικά στην Ελλάδα, με το μέσο όρο των ημερήσιων διαγνώσεων σε επίπεδο εβδομάδας να αυξάνεται κατά περίπου 45% ξεπερνώντας τα 2500 και η μέση θετικότητα να είναι στο 3,46%, δεν οδηγεί τουλάχιστον ακόμη σε πίεση στα νοσοκομεία.

Βέβαια οι εισαγωγές πλέον ξεπερνούν τις 100 την ημέρα ενώ είναι σημαντικά περισσότερες από τα εξιτήρια. Πάντως αυτο δεν ανησυχεί.

Εκείνο που προβληματίζει είναι η διαχείριση των περιστατικών σε νησιωτικές περιοχές. Η έξαρση των τοπικών επιδημιών αφενός δημιουργεί προβλήματα λόγω των ανεπαρκών δομών υγείας, της ανυπαρξίας νοσοκομείων, αλλά και των περιορισμένων δυνατοτήτων για test.

Το προηγούμενο Χειμώνα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, αλλά και την Άνοιξη κατά τη διάρκεια του τρίτου, οι επιδημίες εντοπίστηκαν στις μεγάλες περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας και όσο και αν το ΕΣΥ έφτασε στα όρια του κατάφερε να ανταποκριθεί. Τώρα ακόμη και τα λίγα σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες.

ΕΟΔΥΕΣΥκρούσματακορονοϊόςΓενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας