Πάνω από 600 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των νοσοκομείων

Τη συνολική παρέμβαση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, πρωτοβάθμιας φροντίδας και νοσοκομείων, περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης χθες, σε συνέντευξη τύπου παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη.

Ειδικότερα στη συνέντευξη τονίστηκε η διάθεση από το ΕΣΠΑ περί των 262 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Μάλιστα ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «Αν τα δούμε αυτά σε συνδυασμό με τα 317 εκατ. ευρώ που υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ, στην πραγματικότητα φτάνουμε τα 600 εκατ. ευρώ για υποδομές. Και υπάρχουν επιπλέον χρήματα που είναι για την ψηφιακή αναβάθμιση και για άλλες δράσεις. Αν προσθέσουμε και το «Σωτηρία» με το «Παπανικολάου», με άλλα 40 εκατομμύρια, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό μόνο για υποδομές».

«Συνολικά 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών, σε ένα συνολικό πλαίσιο, που ξεκινάει από την πρόληψη, όπου υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψη, περνάμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, όπου σήμερα θα είναι και στη διαβούλευση το νομοσχέδιο και φτάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

«Μπορέσαμε και βάλαμε 68 νοσοκομεία σε ενεργειακή αναβάθμιση και παράλληλα έχουμε 80 νοσοκομεία που θα μπουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έχουμε κάνει έναν πολύ λεπτομερή κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ, για να μην τα επαναλάβουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα έχουμε πολύ σημαντική αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας με προτεραιότητα φυσικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών», δήλωσε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα.

«Καταφέραμε να ξεκολλήσουμε ένα πρόγραμμα που είχε αναγγελθεί μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά ουδέποτε είχε ξεκινήσει η διαδικασία του, ύψους 260 εκατομμύριων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργασιών», δήλωσε επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης «όταν παραλάβαμε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε καθόλου ξεκινήσει η διαδικασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν, για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες στο ΕΣΠΑ γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να φτάσουμε σήμερα την ωρίμανση για να μπορεί το πρόγραμμα να ξεκινήσει».

«Θα έχουμε νοσοκομεία με καλές ξενοδοχειακές συνθήκες, νέα χειρουργεία, καλό εξοπλισμό. Έχουμε ήδη καινούριες μονάδες, άρα προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλη την αναβάθμιση των νοσοκομείων», συμπλήρωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Δέσμευση χρημάτων άνω του 85%

Το Υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην υποβολή του τεχνικού δελτίου, που σημαίνει δέσμευση των χρημάτων άνω του 85% των έργων. «Έχουμε 10 δράσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το αναπτυξιακό clawback για τις φαρμακευτικές εταιρίες που είναι στο 100%, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι στο 70% και η δευτεροβάθμια», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας το κομμάτι της Ψηφιοποίησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και άλλες δράσεις όπως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς.

«Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα σκέλη, που είναι τα κτιριακά τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τα νοσοκομεία, υποβλήθηκαν τα τεχνικά δελτία, έχει υπογραφεί κιόλας και η προγραμματική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβει τη διαδικασία των διαγωνισμών και της εξέλιξης από εδώ και πέρα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

νοσοκομείαΕΣΥΕΣΠΑΆδωνις ΓεωργιάδηςΜίνα ΓκάγκαΘάνος Πλεύρης