Παράλογα στοιχεία για κρούσματα σε παιδιά από το Υπ. Παιδείας

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία της επιδημίας και τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. Μια σημαντική παράμετρο αποτελούν και τα κρούσματα σε μαθητές, όπως σημειώναμε και στο χθεσινό θέμα.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επίπτωση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο ρόδινα. Μάλιστα φαίνονται κάποιες αστοχίες στα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας τα οποία λογικά αντλεί από τον ΕΟΔΥ.

Χθες το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα σε μαθητές, ανακοίνωσε:

“Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-16/1) εντοπίστηκαν 10.414 λιγότεροι μαθητές ηλικίας 4-18 ετών θετικοί στον κορονοϊό, απ’ ό,τι την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων (3-9/1). Συγκεκριμένα από 43.608 θετικά κρούσματα μαθητών μείωση σε 33.194), και παρά το γεγονός ότι τα τεστ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν ραγδαία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων”.

Όμως με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πιο σχετική ηλικιακή κατηγορία, δεν μας προκύπτει αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην κατηγορία ατόμων έως 17 ετών, το διάστημα 3-9/1 καταγράφονται 41.685 κρούσματα δηλαδή πολύ κοντα στα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Παιδείας (43.608 ηλικίας 4-18).

Όμως το διάστημα 10-16/1 ενώ βλέπουμε από τον ΕΟΔΥ να αναφέρονται 38.088 νέα κρούσματα το Υπουργείο Παιδείας δίνει μόνο 33.194. Για να ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υποθέσουμε νέα κρούσματα στην ηλικίας 0-3 ετών της τάξης 6000 και πλέον, πράγμα αδύνατον.

Το 1 στα 3 νέα κρούσματα είναι παιδί

Επίσης χθες ανακοινώθηκαν 6.240 νέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών. Μάλιστα για πρώτη φορά η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αφορούσε στο 33% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 3 νέα κρούσματα ήταν σε παιδιά. Κι αυτό μια βδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Πριν μία εβδομάδα, δηλαδή την ημερά που άνοιγαν τα σχολεία και μάλιστα με υποχρεωτικό self test, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχαν καταγραφεί 6.033 νέα κρούσματα αποτελώντας όμως το 22%. Αναμένεται λοιπόν με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον η πορεία των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικία και μάλιστα τα σημερινά στοιχεία καθώς θα αποτυπώνουν και τα χθεσινά υποχρεωτικά self test για μαθητές και καθηγητές.

Σε υψηλά επίπεδα διασωληνώσεις και θάνατοι

Είναι γεγονός ότι αν και έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 20.500. Την ίδια στιγμή όμως δεν φαίνεται να ακολουθεί αντίστοιχα η αποκλιμάκωση νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Ειδικότερα οι νέες εισαγωγές λόγω covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται στα επίπεδα των 550 καθημερινά, ενώ καταγράφουμε ημερησίως πάνω από 80 θανάτους με τη χθεσινή μέρα να προκαλούν σοκ οι 101 απώλειες. Συνολικά μέσα στον Ιανουάριο έχουν μέχρι τώρα χάσει τη ζωή τους περίπου 1300 άτομα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη κι αν η εικόνα σταδιακά βελτιωθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει ότι τα παρόντα επίπεδα κρουσμάτων δεν θα προκαλέσουν έντονες πιέσεις σε νοσηλείες και διασωληνώσεις.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η σημερινή εικόνα των σκληρών δεικτών δεν έχει ακόμη αποτυπώσει το ρεκόρ των 50.000 και πλέον νέων κρουσμάτων πριν από 2 εβδομάδες. Ακόμη όμως κι αν αυτό έχει συμβεί σε ένα βαθμό, δεν αναμένεται ραγδαία αποκλιμάκωση.

 

ΕΟΔΥκρούσματαθάνατος από κορονοϊόcovid