Παραμένουν χαμηλά οι εμβολιασμοί-Ελπίδες για αύξηση τις επόμενες μέρες

Από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, η Κυβέρνηση ανέφερε πως σταδιακά έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για την πρώτη δόση, όμως κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει φανεί έντονα. Μια σχετικά ικανοποιητική πορεία θα λέγαμε ότι ήταν η χθεσινή καθώς μετά από αρκετές μέρες, οι εμβολιασμοί για πρώτη δόση ξεπέρασαν τις 20.000.

Συνολικά το τελευταίο 7ήμερο έγιναν  92.827 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, που ήταν αυξημένοι κατά 10% σε σχέση με το επταήμερο που είχε προηγηθεί. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι πολλοί περισσότεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο διάστημα έχουν κανονιστεί περίπου 200.000.

Από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να βρει πολύ εύκολα ραντεβού άμεσα για εμβολιασμό, μένει να αποδειχτεί ότι θα γίνουν οι εμβολιασμοί και φυσικά ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση. Και πάλι βέβαια είναι αρκετά αργά καθώς όσοι κάνουν τώρα την πρώτη δόση θα έχουν πλήρη ανοσία τα Χριστούγεννα. Ίσως αυτός να είναι και ένας επιπλέον λόγος που σπεύδουν αρκετοί πολίτες.

Όπως και να έχει πάντως το εμβόλιο θα προστατεύσει εκατομμύρια πολίτες από σοβαρή νόσηση και μάλιστα σε μία περίοδο που αναμένεται και έξαρση της γρίπης. Σε αυτό το πεδίο πάντως σημειώνεται μία υστέρηση.

Εμβολιασμός για τη γρίπη

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για εμβολιασμό όπως έγινε πέρυσι και από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου μόνο περίπου 2,4 εκατομμύρια έσπευσαν να λάβουν τη συνταγή. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πλησιάσει ήδη το στόχο των 4,2 εκατομμυρίων.

Όπως επεσήμανε επίσης ο καθηγητής φαρμακολογίας κ. Αχιλλέας Γραβάνης, μάλλον οι πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με την ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολών γρίπης και κορονοϊού.

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και ότι μπορούν να γίνουν ακόμη και την ίδια στιγμή. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει ακόμη περισσότερο από πέρυσι να γίνει το εμβόλιο ειδικά από τα ευπαθή άτομα, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα που έχει κυριαρχήσει στην επιδημία κορονοϊού είναι ακόμη πιο επικίνδυνη σε σχέση με το περσινό στέλεχος.

Ο συνδυασμός γρίπης και μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να οδηγήσεις σε σοβαρότατη νόσηση και να πιεστούν τραγικά τα νοσοκομεία.

Ειδικότερα στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι στην χώρα μας παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και όλων των λειτουργών υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς . Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια.

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη και δεν θα αντέξουν σε καμία περίπτωση τ συνδυασμό έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού αλλά και της γρίπης. Ήδη περίπου 4050 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με covid και από αυτούς 520 σε ΜΕΘ ενώ 550 είναι διασωληνωμένοι.

Η χθεσινή πορεία των κρουσμάτων αλλά και τα λεγόμενα των επιστημόνων σημειώνουν ότι η επιδημία σταθεροποιείται μεν, σε υψηλά επίπεδα δε, ήτοι πάνω από 6500 νέα κρούσματα τη μέρα. Μάλιστα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα σημειωθεί αύξηση και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν καν κλίνες ΜΕΘ για διασωληνώσεις.

εμβολιασμόςγρίπηΕΣΥΜΕΘCovid-19κορονοϊόςεμβόλιο κορονοϊού