Παραμένουν και οι χειρόγραφες συνταγές για ναρκωτικά στο φαρμακείο

Διατηρείται και η χειρόγραφη συνταγογράφηση ναρκωτικών, παράλληλα με την ηλεκτρονική, ύστερα από απόφαση που πήραν από κοινού, το υπουργείο Υγείας, η ΗΔΙΚΑ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Η σχετική σύσκεψη έγινε την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας, μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Γιαννόπουλου, του πρόεδρου της ΗΔΙΚΑ Τάσου Τάγαρη, του προέδρου του ΠΦΣ Αποστ. Βαλτά, μελών του προεδρείου του ΠΦΣ και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της εγκύκλιου του ΕΟΠΥΥ για εφαρμογή από 2.5.2019 του νόμου 4600/2019 περί κατάργησης των χειρόγραφων συνταγών και έκδοσης ηλεκτρονικών ειδικών συνταγών για τα ναρκωτικά.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ έθεσαν το ζήτημα της διαχείρισης από την πλευρά των φαρμακείων, των συνταγών ναρκωτικών που συνταγογραφούνται εκτός ασφαλιστικών ταμείων (ελεύθερες) και των περιπτώσεων που ο συνταγογράφος ιατρός αδυνατεί να συνταγογραφεί μέσω ΗΔΙΚΑ (επισκέψεις κατ΄ οίκον) όπως και αυτές των ταμείων που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Μετά την ανάδειξη των προβλημάτων από τον ΠΦΣ και την επιβεβαίωση της ΗΔΙΚΑ ότι δεν είναι έτοιμη για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, ο Γεν. Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος μέχρι την εναρμόνιση των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος.

Μέχρι τότε, και οι χειρόγραφες συνταγές των ναρκωτικών θα συνεχίσουν να εκτελούνται κανονικά.

ΗΔΙΚΑσυνταγογράφηση ναρκωτικώνΠΦΣ