Παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Βασικό θέμα στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου αποτελεί το επικείμενο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Το νομοσχέδιο θα φέρει σημαντικές αναμορφώσεις στο πεδίο των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, οι οποίες αναμένεται να διατηρήσουν το “χαρακτήρα” λειτουργείας τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα των νομοθετικών πρωτοβουλιών:

α) Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

β) Κύρωση επιμέρους δωρεάς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης

Το σχέδιο για τις ΤΟΜΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικείμενο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει πολλές αλλαγές, τόσο ως προς την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Παράλληλα θα αποσαφηνίζει και τι θα γίνει με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ειδικότερα, οι ΤΟΜΥ είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετούν τους πολίτες στις γειτονιές, αλλά το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε, αφού δεν επιτεύχθηκε ο προβλεπόμενος αριθμός των Μονάδων Υγείας.

Να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, επρόκειτο να δημιουργηθούν συνολικά 239 ΤΟΜΥ.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το σχέδιο πάγωσε, καθώς η ΝΔ είχε σχεδιάσει ένα άλλο μοντέλο. Ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς το πρόγραμμα ανάπτυξης των ΤΟΜΥ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και μια κατάργηση της συγκεκριμένης στρατηγικής αφενός θα οδηγούσε σε απώλειες κεφαλαίων, αφετέρου θα προκαλούσε και την αθέτηση δεσμεύσεων.

Πλέον με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται οι ΤΟΜΥ να ενσωματωθούν στα Κέντρα Υγείας και η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει όλες τις σχεδιαζόμενες μονάδες ΤΟΜΥ οι οποίες θα φθάσουν τις 250.

Για το λόγο αυτό, ετοιμάζεται σχέδιο προσλήψεων τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ θα αξιοποιηθούν άμεσα και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που έμειναν στη μέση.

Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί το 2ο εξάμηνο του 2022 και θα προβλέπει τη διοικητική ενοποίηση όλων των Μονάδων της ΠΦΥ.

Ειδικότερα με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι δημόσιες δομές όπως τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, θα λειτουργούν υπό μία ενιαία «ομπρέλα» διοίκησης και όπου χρειάζονται παραπάνω υπηρεσίες θα κάνουν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή Πολυϊατρεία.

Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι οι ΤΟΜΥ δεν μπορούν να υπάρξουν μόνες λόγω έλλειψης χώρων, αφού περίπου το 85% αυτών είναι στεγασμένες μέσα στα Κέντρα Υγείας.

ΠΦΥΤΟΜΥνομοσχέδιο