Πάσχα με πιστοποιητικά εμβολιασμού και “απαγορευτικά” στους ανεμβολίαστους

Όσο και αν η Κυβέρνηση επιδιώκει να απελευθερώσει περαιτέρω την κινητικότητα των πολιτών ενόψει και των διακοπών του Πάσχα,  άλλο τόσο η πορεία της πανδημίας κορονοϊού “μπλοκάρει” τα σχέδια της. Η μεγάλη αύξηση των νέων εισαγωγών λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, η διατήρηση των διασωληνωμένων στα επίπεδα των 350 και ο αριθμός των θανάτων λόγω κορονοϊού στους 52 την ημέρα, δεν επιτρέπει μια νέα άρση μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει εκ νέου τον οδικό χάρτη προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, επιφυλάχτηκε να δώσει το πράσινο φως για περαιτέρω χαλάρωση.

Το βασικό ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό, είναι η μη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την τρίτη δόση μεγάλης μερίδας του ευάλωτου πληθυσμού. Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν και μάλιστα φαίνεται ότι οι 4 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι “τυπικά” πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ επειδή πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος που έχει κάνει δυο δόσεις.

Όπως έχουν σημειώσει οι ειδικοί, οι δύο δόσεις εμβολίου προσφέρουν μηδενική κάλυψη έναντι της σοβαρής νόσησης για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άτομα άνω των 60 ετών και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Για το λόγο αυτο λοιπόν και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, έβαλε φρένο στην πρόθεση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο για να ισχύει θα πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει ολοκληρώσει εμβολιασμό με τρεις δόσεις.

Μεγάλη αύξηση νοσηλειών

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ενώ θεωρείται πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον και την Όμικρον 2, οι νοσηλείες αυξάνονται. Κι αυτό διότι σε απόλυτα νούμερα προκαλούν σοβαρότερα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 21-27/3,οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.817, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.024. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.39.

Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.359, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.713. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,38

Εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα φρένο στην πορεία αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων νοσηλειών, ενώ βλέπουμε αύξηση εξιτηρίων λόγω ίασης η οποία όμως δεν απομειώνει τις νοσηλείες.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου ήταν 425 ασθενείς, από 355 μία εβδομάδα πριν. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του  20%.

Το ΕΣΥ φαίνεται να διαθέτει σημαντικές αντοχές αυτή τη στιγμή, αν και οι απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 60% και οι ΜΕΘ κατά 70%.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 348, ενώ και οι θάνατοι εξακολουθούν να διατηρούνται κοντά στους 52.

ΕΟΔΥκορονοϊόςπιστοποιητικό εμβολιασμούνοσηλείεςμετάλλαξη Όμικρον