Πειραματική τσίχλα μειώνει τα σωματίδια Omicron στο σάλιο

Μια πειραματική τσίχλα που «παγιδεύει» τα σωματίδια SARS-CoV-2 στο σάλιο υπόσχεται τον περιορισμό της μετάδοσης νέων παραλλαγών του ιού, σύμφωνα με νέα δεδομένα, καθώς οι ερευνητές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους.

Περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης ACE2 που βρίσκεται στις κυτταρικές επιφάνειες, την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να σπάσει στα κύτταρα και να τα μολύνει. Σε πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες χρησιμοποιώντας σάλιο από άτομα μολυσμένα με τις παραλλαγές Delta ή Omicron, τα σωματίδια του ιού προσδέθηκαν στους «υποδοχείς» ACE2 στην τσίχλα και το ιικό φορτίο έπεσε σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, ανέφεραν ερευνητές στο Biomaterials.

Στην κλινική δοκιμή, οι ασθενείς με COVID-19 θα μασήσουν ο καθένας τέσσερα δισκία τσίχλας ACE2 κάθε μέρα για τέσσερις ημέρες. Οι πρωτεΐνες ACE2 «ιικής παγίδας» στο κόμμι μεταφέρονται μέσα σε κατασκευασμένα κύτταρα μαρουλιού.

Μια δεύτερη πειραματική τσίχλα που παρασκευάζεται με σκόνη φασολιών  όχι μόνο παγιδεύει σωματίδια SARS-CoV-2 σε εργαστηριακά πειράματα αλλά και στελέχη γρίπης, άλλους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

«Επειδή η ρινική μετάδοση είναι αμελητέα σε σύγκριση με τη στοματική μετάδοση… το μάσημα τσίχλας ACE2 και η κατάποση πρωτεΐνης ACE2 θα πρέπει να ελαχιστοποιούν τη μόλυνση, να προστατεύουν τους ασθενείς με COVID-19 και να αποτρέπουν τη μετάδοση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χένρι Ντάνιελ της Σχολής Οδοντιατρικής της Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.