Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του δέρματος.

Για πρώτη φορά, η τεχνολογία RNA – η πρόοδος που περιλαμβάνει τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό – αποδείχθηκε αποτελεσματική έναντι μιας θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα δεύτερο αντικαρκινικό φάρμακο, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.  

Το πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Moderna που χρησιμοποιεί mRNA, σε συνδυασμό με το φάρμακο ανοσοθεραπείας του καρκίνου της Merck, pembrolizumab, που κυκλοφορεί ως Keytruda, απέδωσε καλά σε δοκιμές μεσαίου σταδίου σε ασθενείς που μάχονταν με μελάνωμα, ανακοίνωσαν δύο φαρμακευτικές εταιρείες.  Μετά από χειρουργική επέμβαση και για διάστημα ενός έτους με το ζεύγος φαρμάκων, οι ασθενείς με μελάνωμα στη δοκιμή παρουσίασαν 44% μειωμένο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν μόνο Keytruda, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι εταιρείες δεν δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της ίδιας της μελέτης, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί ανεξάρτητα.

Ο Bancel είπε ότι τα πλήρη δεδομένα από τη μελέτη για το μελάνωμα θα κοινοποιηθούν στις υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, και θα δημοσιοποιηθούν σε ιατρικό συνέδριο. Στη δοκιμή φάσης 2β συμμετείχαν 157 ασθενείς με μελάνωμα Σταδίου 3 ή 4 που είχε εξαπλωθεί σε λεμφαδένα και οι οποίοι αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Θα απαιτηθούν θετικά αποτελέσματα σε μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 3 προτού η FDA εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τον συνδυασμό φαρμάκων στην αγορά. Οι εταιρείες είπαν ότι ελπίζουν να ξεκινήσουν αυτή τη δοκιμή το επόμενο έτος.

Ο Φράνσις Σ. Κόλινς, πρώην διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο με χρήση τεχνολογίας mRNA μπορεί να είναι μία από τις μεγάλες ιατρικές προόδους που θα προκύψουν από την πανδημία. «Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είχαν πολλά υποσχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν ίσχυαν αρκετά επειδή ο χρόνος του κύκλου ήταν πολύ μεγάλος. … Τώρα με τα mRNA, μπορείτε να το κάνετε πολύ πιο γρήγορα», είπε.

Δεκάδες κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν εμβόλια θεραπείας mRNA σε άτομα με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παγκρέατος και του ορθοκολικού καρκίνου εκτός από το μελάνωμα – μερικές επίσης σε συνδυασμό με φάρμακα που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Αλλά κανένα εμβόλιο κατά του mRNA δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον FDA.

Το φάρμακο της Merck Keytruda είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους καρκίνους που εισβάλλουν, αφαιρώντας τα εμπόδια που αναστέλλουν τις προσπάθειές του.

«Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» που σχετίζονται με τις θεραπείες Moderna και Merck εμφανίστηκαν στο 14,4 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό φαρμάκων και στο 10 τοις εκατό εκείνων που έλαβαν μόνο το Keytruda.

καρκίνος του δέρματοςfront-storiesεμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος