Πενταετής επενδυτική φρενίτιδα 1,5 δισ. ευρώ από τον κλάδο του φαρμάκου

Επενδυτικά προγράμματα τα οποία προσεγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν Ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, μέχρι το 2024, εφόσον εξελιχθεί περαιτέρω η διαδικασία συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δαπάνες σε παραγωγή αλλά και έρευνα και φυσικά εξασφαλιστεί ένα σταθερό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων στη συνεδρία του Πανελλήνιου Συνέδριου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, με θέμα “Επένδυση στην Υγεία”, συνολικά το διάστημα 2019-2024 θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 1.452 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων παρά το γεγονός ότι το κίνητρο του συμψηφισμού επενδυτικών δραστηριοτήτων με το clawback ήταν σχετικά μικρό το 2019, σύμφωνα με την ΠΕΦ κατατέθηκαν 36 ερευνητικές προτάσεις, ενώ για το 2020 είναι 40. “Είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία 20-25 χρόνια , που αν και δεν είναι περίοδος παχέων αγελάδων υπάρχει τέτοιος επενδυτικός, σχεδιασμός κυρίως από ελληνικές αλλά και από ξένες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, αυτή τη στιγμή οι υφιστάμενες παραγωγικές υποδομές είναι 40 εργοστάσια από 21 εταιρείες, και μέσα στην επόμενη τριετία, στη βάση ότι θα έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο από την πολιτεία και ότι υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί στα πλαίσια των δικών μας δυνατοτήτων, δηλαδή να χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπου δημιουργούν κάποια προστιθέμενη αξία σε παλιά φάρμακα,12 νέα εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί να δημιουργηθούν από κάποιες εταιρείες. Θα έχουμε 71 μονάδες παραγωγής εκ των οποίων 29 νέες μονάδες παραγωγής και βεβαίως μέσα στις 71 μονάδες έχουμε 52 υπογραμμές. Και επίσης έχουμε 23 ερευνητικά κέντρα εκ των οποίων 18 από αυτά θα είναι εξέλιξη ήδη υπαρχόντων όσον αφορά τις ερευνητικές προσπάθειες από ελληνικές και ξένες εταιρείες. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά”.

Στο πάνελ συμμετείχε και η Έλενα Χουλιάρα, μέλος Δ.Σ. ΣΦΕΕ και πρόεδρος και Δ.Σ. της AstraZeneca η οποία τόνισε πως  η φαρμακευτική βιομηχανία αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη Κλινικών μελετών εν μέσω πανδημίας καθώς συμμετείχε σε:

137 μελέτες για COVID-19
373 παρεμβατικές κλινικές μελέτες
645 παρεμβατικές κλινικές μελέτες χρηματοδοτούμενες από την φαρμακοβιομηχανία
«Η κλινική έρευνα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για χώρα μας, πάνω και πέρα από τη αξία που προσφέρει από τα αποτελέσματα της», ανέφερε η κ. Χουλιάρα προσθέτοντας η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύοντας περίπου 200 Κλινικές Μελέτες ετησίως.

Στο ίδιο πάνελ ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΣΦΕΕ και επικεφαλής της Pfizer στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου του φαρμάκου όπου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,9 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ το 2018, όπως ανέφερε.

Η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας από τον κλάδο φαρμάκου εκτιμάται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η έμμεση επίδραση ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ. «Για κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου δημιουργούνται άλλα 3,1 ευρώ ΑΕΠ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών εκτιμάται σε 136 χιλ. θέσεις εργασίας ή 3,6% της συνολικής απασχόλησης

 

ΣΦΕΕΠΕΦclawbackκλινικές μελέτεςεπενδύσειςελληνική φαρμακοβιομηχανίαΘεόδωρος Τρύφων