Περιορισμοί στις αμβλώσεις συνδέονται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών (μελέτη)

Η περιορισμένη πρόσβαση σε αμβλώσεις μπορεί να έχει αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ των γυναικών στα αναπαραγωγικά τους χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA Psychiatry , εξέτασε τα ποσοστά αυτοκτονιών σε κρατικό επίπεδο από το 1974 έως το 2016 σε σχέση με την επιβολή ενός τύπου νόμου που ονομάζεται «στοχευμένοι περιορισμοί στους παρόχους αμβλώσεων». Συλλογικά γνωστοί ως νόμοι TRAP, υποχρεώνουν τις κλινικές να πληρούν απαιτήσεις που οι επικριτές λένε ότι δεν έχουν ιατρική βάση, όπως η προσφορά αιθουσών εξετάσεων με ακριβείς διαστάσεις ή η απαίτηση από τους γιατρούς να έχουν προνόμια εισαγωγής στα νοσοκομεία. 

Οι γυναίκες που ζούσαν σε μία από τις 21 πολιτείες που η περιορισμένη πρόσβαση σε αμβλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών, σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 5,8% μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 έως 34 ετών, αφού οι πολιτείες τους επέβαλαν λεπτομερείς περιορισμούς στις κλινικές αμβλώσεων.

Εκτός από την εξέταση των ποσοστών αυτοκτονιών πριν και κατά τη διάρκεια της επιβολής του νόμου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης συγκρίσεις ελέγχου της αυτοκτονίας μεταξύ ηλικιωμένων γυναικών και των θανάτων από μια άλλη κύρια αιτία: τα τροχαία ατυχήματα. Ακόμη και μετά από περαιτέρω έλεγχο για δημογραφικούς και οικονομικούς παράγοντες όπως η φυλή και το καθεστώς ανεργίας, η σχέση μεταξύ της ζωής σε μια πολιτεία με νόμους TRAP και της αυτοκτονίας παρέμεινε.Η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών γυναικών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ένα συνοδευτικό  άρθρο που δημοσιεύτηκε με τη μελέτη υπολόγισε ότι 127 αυτοκτονίες μεταξύ νεαρών γυναικών το 2016 μπορεί να σχετίζονται με τους περιορισμούς των αμβλώσεων.

Τα ευρήματα είναι «αιτία κλινικής ανησυχίας» και «υποδεικνύουν την ανάγκη για υποστήριξη και φροντίδα για την ψυχική υγεία», έγραψε στο άρθρο ο βιοστατολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Tyler VanderWeele, PhD.

αμβλώσεις