Περιορισμός του clawback στο 10% για φθηνά φάρμακα – Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας

Στο 10% περιορίζεται το clawback στα φθηνά φάρμακα, σύμφωνα με όσα προβλέπει άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας “Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ‘Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ’”, που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Τα φάρμακα που έχουν χαμηλές τιμές, κάτω από 7,5 ευρώ, και διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν θα πληρώνουν το clawback που τους αναλογεί, αλλά ένα μικρό ποσοστό.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) μικρότερο ή ίσο με 20 λεπτά του ευρώ θα καταβάλλουν μέρος του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) έως το 10% του ποσού που τους αναλογεί. Μάλιστα, το υπολειπόμενο ποσό θα ενταχθεί στο συνολικό clawback που θα κληθούν να καταβάλλουν όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα.

“Από 1ης.1.2023, στα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία κοινότητας και για τα οποία έχει υπολογιστεί και είναι διαθέσιμη στον κατάλογο αποζημιωμένων φαρμάκων κόστος ημερησίας θεραπείες (ΚΗΘ) μικρότερο ή ίσο με 20 λεπτά του ευρώ, δύναται να επιβάλλεται με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, ανώτατο όριο στο ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως 10% επί του ποσού που τους αναλογεί. Tο υπερβάλλoν ποσό αυτόματης επιστροφής, που θα αναλογούσε στα ανωτέρω φαρμακευτικά σκευάσματα, αναζητείται αναλογικά από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμμετέχουν στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, της φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων κοινότητες. Το ανωτέρω ποσό υπολογίζεται εξαμηνία και καταβάλλεται από τους υπόχρεους ΚΑΚ και τις φαρμακευτικές εταιρείες, εντός μηνός από την πιστοποίηση του, σε λογαριασμό τραπέζης που θα υποδείξει ο κάθε φορέας. Με απόφαση του υπουργού υγείας καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδίως ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των ποσών”, αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 99 του νομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόθεση ήταν η πλήρης εξαίρεση των φθηνών φαρμάκων από το clawback.
Βάσει όσων προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση, ο τρόπος υπολογισμού του ποσού του clawback θα βασίζεται στα εξής:

i. Την ποσοστιαία αναλογία συμμετοχές κάθε φαρμάκου στη φαρμακευτική δαπάνη (χωρίς ΦΠΑ), η οποία υπολογίζεται με βάση την ποσότητα που αποδεδειγμένα διατέθηκε στους ασφαλισμένους, όπως προκύπτει από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ή μέσω άλλου ηλεκτρονικού συστήματος σάρωσης των συνταγών.

ii. Το μερίδιο αγοράς κάθε φαρμάκου στην θεραπευτική κατηγορία της θετικής λίστας.

iii. Τη δυνατότητα τελικού συμψηφισμού τυχόν υπολειπόμενου ποσού με βάση το συνολικό τζίρο κάθε εταιρείας.

iv. Κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στον τρόπο και χρόνο καταβολής των οφειλόμενων ποσών, καθώς και στην διαδικασία τυχόν συμψηφισμών σε επόμενους λογαριασμούς. Σε περίπτωση μη έγκαιρης απόδοσης των ποσών επιστροφής, αυτά εισπράττονται με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ.

Με το άρθρο 100 του ίδιου νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα υπολογισμού και απόδοσης του clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, μετά την ανάθεση στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) του ρόλου για κεντρικές προμήθειες στα νοσοκομειακά φάρμακα. Από την 1η Απριλίου 2023 η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει και τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Παπαγεωργίου”.

νομοσχέδιοφθηνά φάρμακανομθετική ρύθμισηclawback