Περιποίηση ποδιών και νυχιών: είναι ΚΑΙ ανδρική υπόθεση!!! 

 Ποια αντικείμενα είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε τα πόδια σας σε κορυφαία φόρμα;

Πολλοί άντρες δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια τους μέχρι να είναι πολύ αργά.  Ωστόσο, μπορείτε να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή και όμορφα  με μερικά βασικά στοιχεία:

Τεχνογνωσία στο κόψιμο των νυχιών

Η κύρια αιτία των νυχιών και των νυχιών που μεγαλώνουν προς τα μέσα είναι το αδέξιο κόψιμο των νυχιών. Η Tracey Vlahovic, DPM, αναπληρώτρια καθηγήτρια ποδολογίας και ορθοπεδικής στο Temple University School of Podiatric Medicine, λέει: “Αν κόψετε τα νύχια σας πολύ κοντά, μπορείτε να εκθέσετε μέρος του ιστού στις άκρες ή κάτω από το νύχι. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις».

Ψάξτε για ειδικά εργαλεία νυχιών που έχουν καμπύλη λαβή και σιαγόνα κοπής σε σχήμα που να ακολουθεί τη φυσική καμπύλη των νυχιών. Μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα με είδη ομορφιάς .

Πρόληψη κάλων και φουσκάλων

Είτε είστε σοβαρός αθλητής είτε απλώς αθλητής του Σαββατοκύριακου, πιθανότατα έχετε προβληματιστεί και υποφέρει από επώδυνες φουσκάλες ή κάλους στα πόδια σας. Ο ένοχος είναι συνήθως τα παπούτσια με κακή εφαρμογή που προκαλούν τριβή, λέει η Vlahovic. Φορέστε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και να έχετε έτοιμο ένα κουτί με επιδέσμους για να τους βάλετε στα πόδια σας με το πρώτο σημάδι ερεθισμού.  Εάν εμφανιστούν κάλοι μουλιάστε τα πόδια σας σε νερό για 10 έως 15 λεπτά για να μαλακώσετε το δέρμα . Αφαιρέστε απαλά το δέρμα με ελαφρόπετρα.

Πάτοι για άνεση ή υποστήριξη καμάρας

Εάν στέκεστε για πολλές ώρες, μπορείτε να βοηθήσετε τα πόδια σας τοποθετώντας ειδικούς πάτους στα παπούτσια για να τα κάνουν πιο άνετα. Ψάξτε για πάτους που έχουν πλαστικό κέλυφος στο κάτω μέρος, το οποίο, λένε οι ποδολόγοι, τους κάνει αρκετά δυνατούς ώστε να παρέχουν πραγματική υποστήριξη. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς!

Αντιμυκητιακές λοσιόν, πούδρες και σπρέι

Οι επίμονες περιπτώσεις ποδιού του αθλητή είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που οι άνδρες απευθύνονται σε έναν ποδίατρο για βοήθεια. Οι σκοτεινές και υγρές συνθήκες που επικρατούν μέσα στο παπούτσι,  επιτρέπουν στους μύκητες να αναπτυχθούν. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των μυκητιάσεων είναι η βασική καλή υγιεινή των ποδιών:

Πλένετε τα πόδια σας συχνά και στεγνώστε τα καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα όπου συνήθως πιάνουν οι ένοχοι.

Φορέστε φρέσκες κάλτσες καθημερινά.

Χρησιμοποιήστε μια αντιμυκητιακή λοσιόν ή πούδρα.

Αναζητήστε μια φαρμακευτική σκόνη ή σπρέι εάν έχετε ιδρωμένα πόδια, λέει ο Vlahovic. «Για ξηρά πόδια, συνδυάστε μια αντιμυκητιακή λοσιόν».

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι μία από τις κύριες αιτίες χρόνιας δυσοσμίας στα πόδια. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητήστε τη συμβουλή ειδικού.

Αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών

Ο μύκητας μπορεί να εισβάλει στα νύχια των ποδιών, κιτρινίζοντάς τα. Συνήθως αυτές οι  μολύνσεις των νυχιών των ποδιών μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να εξαλειφθούν.

Εδώ θα χρειαστεί ο ειδικός ποδολόγος ή δερματολόγος, γιατί πιθανά να χρειαστεί αγωγή με χάπια από του στόματος σε συνδυασμό με τοπικές θεραπείες.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι ακόμα η πρόληψη. Κρατήστε τα νύχια των ποδιών κομμένα για να αποφύγετε τα νύχια και τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για εισβολή μυκήτων.