Περίπου 200 ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών στη διάθεση του ΕΣΥ

Πρόθυμοι να βοηθήσουν το ΕΣΥ στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο εμφανίζονται οι κλινικάρχες, εισφέροντας αν χρειαστεί ακόμη και 200 κλίνες ΜΕΘ κυρίως για non covid περιστατικά. Η διάθεση αυτή θα γίνει αν χρειαστεί σταδιακά και ήδη ο αριθμός αυτός φαίνεται να περιέχεται στο συνολικό αριθμό των 1300 κλινών ΜΕΘ τις οποίες σημειώνει το Υπουργείο Υγείας ότι διαθέτει το ΕΣΥ.

Χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικών.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Το ΕΣΥ πιέζεται έντονα

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη κι αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκε ότι την εβδομάδα 1-7/11, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,69. Αντίστοιχα μία εβδομάδα πριν είχε ανακοινωθεί ότι το διάστημα 25-31/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,62.

Φαίνεται λοιπόν μία αύξηση στις νέες οι εισαγωγές 30% ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, ενώ πλέον οι εισαγωγές κινούνται σταθερά σε επίπεδα άνω των 400 ημερησίως.

Η δε πορεία των διασωληνώσεων μοιάζει με εκείνη της εξέλιξης του τρίτου κύματος το Μάρτιο και το ενδεχόμενο να δούμε αυξημένες εισαγωγές σε ΜΕΘ με 800 διασωληνωμένους δεν είναι παράδοξο. Το ζήτημα είναι όμως ότι τότε υπήρχε η δυνατότητα να ανοίξουν νέες ΜΕΘ ενώ τώρα αυτό είναι πιο δύσκολο.

Πολλές κλίνες εντατικής είναι κατειλημμένες από non covid περιστατικά και δύσκολα μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ covid. Ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει έτσι κι αλλιώς το 80% των κλινών ΜΕΘ που έχει δηλαδή περίπου 200, όπως σημειώσαμε αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών βρίσκεται στην Αττική ενώ πρόβλημα διαχείρισης σοβαρών περιστατικών κορονοϊού εντοπίζεται κυρίως σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

ιδιωτικές κλινικέςΕΣΥΜΕΘΜονάδα Εντατικής ΘεραπείαςκορονοϊόςΘάνος Πλεύρης