Πέτρες στα νεφρά: Αφήνοντας μικρές, ασυμπτωματικές πέτρες μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή;

Τα νεφρά είναι απαραίτητα όργανα του σώματος που βοηθούν στο φιλτράρισμα του αίματος. Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να σημαίνουν προβλήματα για ολόκληρο το σώμα.

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν οι άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων μετάλλων στα ούρα τους. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία των νεφρών, μόλυνση και πόνο εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Στοιχεία από μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνουν ότι η παραμονή μικρότερων, ασυμπτωματικών λίθων στη θέση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικών λίθων στα νεφρά ξανά στο μέλλον.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η αφαίρεση μικρότερων ασυμπτωματικών λίθων μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής της πέτρας στα νεφρά. Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές κλινικές κατευθυντήριες γραμμές.

Επιπτώσεις και θεραπευτικές επιλογές για τις πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρά κομμάτια υλικού που μοιάζουν με βότσαλο που σχηματίζονται σε έναν ή και στους δύο νεφρούς όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων μετάλλων στα ούρα.

Ενώ οι πέτρες παραμένουν στο νεφρό, οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, μόλις οι πέτρες αρχίσουν να κατεβαίνουν στην ουροδόχο κύστη, οι πέτρες μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο. Εάν οι γιατροί δεν αντιμετωπίζουν σωστά τις πέτρες στα νεφρά, μπορεί να αναπτυχθεί  νεφρική ανεπάρκεια.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι συχνά αρκετά μικρές για να περάσουν στα ούρα, αλλά μερικές φορές, οι πέτρες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες για να περάσουν από μόνες τους. Αυτές οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσουν στην αφαίρεση. Μια επιλογή είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση των λίθων.

Ορισμένες πέτρες στα νεφρά περνούν αυθόρμητα και κάποιες (ίσως το 20%) χρειάζονται την παρέμβαση ουρολόγου για να αφαιρεθούν. Οι μεγαλύτερες πέτρες είναι πιο πιθανό να είναι δύσκολο να περάσουν. Ακόμα και οι πέτρες που περνούν μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και δυστυχία, απαιτούν απεικόνιση και παρεμβάσεις και προφανώς έχουν και κόστος.   Οι πέτρες προκαλούν επίσης μερικές φορές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. ένα φραγμένο ΚΑΙ μολυσμένο ουροποιητικό σύστημα είναι επείγουσα ανάγκη.

Οφέλη από την αφαίρεση μικρών, ασυμπτωματικών λίθων

Οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μοναδική κατάσταση και τις ανάγκες κάθε ατόμου με πέτρες στα νεφρά. Όταν οι άνθρωποι υποβάλλονται σε αφαίρεση συμπτωματικών λίθων στα νεφρά, μικρότερες πέτρες που δεν προκαλούν συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην απεικόνιση.

Οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν υπήρχε όφελος από την αφαίρεση αυτών των ασυμπτωματικών λίθων σε άτομα που ήδη υποβάλλονται σε αφαίρεση συμπτωματικών λίθων.

Η μελέτη ήταν μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή και συμμετείχαν 75 ενήλικες ασθενείς που είχαν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε ενδοσκοπική χειρουργική θεραπεία μιας πρωτοπαθούς πέτρας στα νεφρά. Περίπου στους μισούς ασθενείς αφαιρέθηκε μόνο ο μεγάλος πρωτοπαθής λίθος (ομάδα ελέγχου), ενώ στους υπόλοιπους ασθενείς αφαιρέθηκαν και μικρότεροι ασυμπτωματικοί λίθοι (ομάδα θεραπείας).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα υποτροπής, την οποία μέτρησαν ως περιστατικά συμμετεχόντων που παρουσίασαν ανάπτυξη δευτερογενών λίθων, επισκέψεις στα επείγοντα ή χειρουργεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι η ομάδα θεραπείας είχε πολύ μικρότερο κίνδυνο υποτροπής. Μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα θεραπείας, μόνο το 16% από αυτούς παρουσίασαν υποτροπή. Μεταξύ της ομάδας ελέγχου, το 63% παρουσίασε υποτροπή. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης με τους συμμετέχοντες ήταν λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Συγγραφέας μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Michael R. Baily, Ph.D. , σημείωσε τα κύρια σημεία των αποτελεσμάτων της μελέτης στο MNT :

«Βρήκαμε ότι πρόσθεσε μόνο 25 λεπτά στη χειρουργική επέμβαση και οι άνθρωποι που επέστρεφαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μετά την επέμβαση ήταν το ίδιο εάν έβγαλαν τις μικρές πέτρες κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή όχι. Οπότε υπήρχε μικρό μειονέκτημα. Το θετικό ήταν ότι η πιθανότητα να μεγαλώσουν αυτές οι πέτρες και να επιστρέψετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή για χειρουργική επέμβαση μειώθηκε κατά 82% σε 4 χρόνια. Έτσι, μετά από 4 χρόνια, το 63% των λίθων που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία προκάλεσαν υποτροπή και μόνο το 16% σε αυτούς που χειρουργήθηκαν».

Ο καθηγητής Baily σημείωσε περαιτέρω ότι καθώς βελτιώνονται οι θεραπευτικές επιλογές για τις πέτρες στα νεφρά, μπορεί να γίνει πιο συνηθισμένο για τους γιατρούς να αφαιρούν ασυμπτωματικές πέτρες.

«Εργαζόμαστε πάνω σε μη επεμβατική θεραπεία με υπερήχους για να σπάσουμε πέτρες ενώ είστε ξύπνιοι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή στο ιατρείο και ταυτόχρονα με τον ίδιο υπέρηχο για να σπρώξουμε και να επανατοποθετήσουμε τα θραύσματα ώστε να περάσουν ανώδυνα με τα ούρα», ο καθηγητής Baily εξήγησε. «Εάν αυτές οι τεχνολογίες καταλήξουν να λειτουργούν όσο καλά φαίνονται, τότε η θεραπεία οποιουδήποτε μικρού λίθου προτού προκαλέσει πρόβλημα μπορεί να έχει νόημα».

front-storiesπέτρες στα νεφρά