Πέτυχε το στόχο εμβολιασμών η Κυβέρνηση το Μάιο

Στο 20% του πληθυσμού διαμορφώνεται το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών έναντι του κορονοϊού καθώς σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τέλος του Μάη. Περίπου 3.650.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό της τάξης του 35%, και περίπου 2.060.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που προσεγγίζει το 20%.

Αυτό που τώρα χρειάζεται να επαληθευτεί είναι η εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν γίνει ακόμη 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί ώστε να πετύχουμε ένα τοίχος ανοσίας πλήρως εμβολιασμένων πολιτών μέσα στον Ιούλιο με το 50% των πολιτών να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Όμως το εγχείρημα αυτό δείχνει δύσκολο.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων, η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων. “Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία- ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις τις επόμενες ημέρες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Με βάση τα δεδομένα αυτά για τον Ιούνιο είναι δεδομένο ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα περί τους 2,5-2,6 εκατομμύρια πολίτες, όπως διαπιστώνεται από τις χορηγήσεις εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna) καθώς και κάποιες από AstraZeneca. Ο στόχος για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς θα επιτυγχάνονταν αν είχαμε και τα περίπου 1 εκατομμύριο εμβόλια που αναμέναμε από τη Johnson & Johnson αλλά και από τη μη ακύρωση εμβολιασμών με AstraZeneca.

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει το αφήγημα της Κυβέρνησης για επίτευξη ενός σημαντικού τοίχους ανοσίας μέσω εμβολιασμών σε περισσότερους από το 50% του ελληνικού πληθυσμούς, με πάνω από το 35% να έχουν πλήρη ανοσία το τέλους του τρέχοντος μήνα.

Επιχείρηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση αποτελεί και ο εμβολιασμός των νησιών, δηλαδή η επιτυχής πορεία της “Επιχείρησης Γαλάζια Πατρίδα“. Εδώ η Κυβέρνηση φέρεται ικανοποιημένοι όμως τα πράγματα δεν κυλούν απόλυτα ομαλά, ειδικά λόγω και των μη επιβεβαιωμένων παραδόσεων από τη Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, “Σε σχέση με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» έχουμε μία πολύ καλή ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Το νησί που θα θέλαμε να αποδώσουμε τα εύσημα σήμερα είναι η Κύθνος που έχουμε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 93% με μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένων. Επίσης την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη την έχουμε στο νησί της Σύρου, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στους πλήρως εμβολιασμένους αυξήθηκε από 12% στο 30%. Όμως παραμένει χαμηλή η πληρότητα στα ραντεβού στα εξής νησιά: Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο”.

εμβόλιο astrazenecaΜάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλιο κατά του Κορονοϊούεμβόλιο Johnson & Johnson