Πιθανές αιτίες αναπνευστικών προβλημάτων

Οι αλλεργίες, το άσθμα, η φλεγμονή και οι λοιμώξεις είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία, μαζί με την καλύτερη κατανόηση της κατάστασής σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα αναπνευστικά σας προβλήματα.

Μιλήστε με το γιατρό σας αμέσως κάθε φορά που παρατηρήσετε προβλήματα με την αναπνοή — ειδικά εάν έχετε επίσης συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, μακροχρόνιο βήχα ή κόπωση. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν άμεση θεραπεία. Εάν η δύσπνοιά σας είναι σοβαρή ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως σύγχυση, πόνος στο στήθος, πόνος στο σαγόνι ή πόνος στο χέρι σας, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Ποια είναι η αιτία των αναπνευστικών προβλημάτων;

Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσκολία στην αναπνοή όταν κρυώνουν. Για άλλους, προκαλείται από λοιμώξεις όπως η ιγμορίτιδα. Η ιγμορίτιδα μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή από τη μύτη σας για μία ή δύο εβδομάδες, έως ότου η φλεγμονή υποχωρήσει και οι συμφορημένοι κόλποι σας αρχίσουν να ανοίγουν.

Πολλά αναπνευστικά προβλήματα είναι μακροχρόνια. Αυτά περιλαμβάνουν χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργίες και άσθμα. Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, καταρροή, φαγούρα ή υγρά μάτια, συμφόρηση στο στήθος, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και ρηχή αναπνοή.

Η ρινική σας οδός είναι μια οδός για να εισέλθουν οι ιοί και τα αλλεργιογόνα στους πνεύμονές σας. Έτσι, η μύτη και τα ιγμόρειά σας συνδέονται συχνά με πολλές πνευμονικές διαταραχές. Η φλεγμονή των κόλπων ή της ρινικής οδού μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος. Και ένα από τα πιο κοινά ερεθίσματα για το άσθμα είναι οι αλλεργίες.

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αλλεργίες. Και σχεδόν 26 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν άσθμα. Συχνά συμβαίνουν και τα δύο μαζί. Χωρίς θεραπεία, μπορούν να κάνουν τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη.

Το κάπνισμα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα επειδή βλάπτει τους σωλήνες ή τους «αεραγωγούς» που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονές σας. Επίσης, καταστρέφει τους μικροσκοπικούς αερόσακους ή «κυψελίδες» στους πνεύμονές σας που μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα σας και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Το κάπνισμα προκαλεί τον περισσότερο καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ΧΑΠ, η οποία περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι λιγότερο συχνός και συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, μαζί με προβλήματα όπως πόνο στο στήθος ή στην πλάτη και έναν βήχα που δεν υποχωρεί.

Τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί επίσης να προέρχονται από άλλα σοβαρά προβλήματα όπως η φυματίωση, η πνευμονία, η COVID-19 και η πνευμονική νόσος που σχετίζεται με τον HIV ή το AIDS.

Ποιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση αναπνευστικών προβλημάτων;

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα κάνοντας φυσική εξέταση, ρωτώντας για τη γενική υγεία σας και χρησιμοποιώντας διάφορες εξετάσεις. Για παράδειγμα, τα τεστ πνευμονικής λειτουργίας μπορούν να μετρήσουν τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα που πάσχουν από άσθμα. Μερικές από αυτές τις δοκιμές περιλαμβάνουν:

 • Πρόκληση μεθαχολίνης. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτό το τεστ για να διαγνώσουν το άσθμα. Εισπνέετε μεθαχολίνη, η οποία στενεύει τους αεραγωγούς σας. Η εξέταση γίνεται για να ελεγχθεί πόσο ανταποκρίνονται ή αντιδρούν οι πνεύμονές σας.
 • Έξι λεπτά περπάτημα: Οι γιατροί το χρησιμοποιούν για να δουν πόσο μακριά μπορείτε να περπατήσετε σε 6 λεπτά για να πάρουν μια ιδέα για το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.
 • Πληθυσμογραφία. Θα σταθείτε σε ένα κουτί που μοιάζει με τηλεφωνικό θάλαμο για να ελέγξετε την ικανότητα των πνευμόνων σας.
 • Σπιρομέτρηση. Θα εισπνεύσετε σε ένα επιστόμιο που συνδέεται με ένα μηχάνημα και μετρά την ικανότητα των πνευμόνων σας και τη ροή του αέρα. Αυτή η συσκευή μετρά πόσο αέρα μπορείτε να φυσήξετε μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα μπορείτε να το κάνετε αυτό. Μπορεί να πει εάν οι αεραγωγοί σας είναι φραγμένοι και πόσο.
 • Ακτινογραφια θωρακος. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια ακτινογραφία για να δει μέσα στο στήθος σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων και των οστών σας. Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της πνευμονίας. Αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα από μόνη της.
 • Αξονική τομογραφία του θώρακα σας. Μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και έναν υπολογιστή για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων. Εάν έχετε μακροχρόνια ιγμορίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια ειδική αξονική τομογραφία κόλπων.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να λάβετε περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτροκαρδιογραφία (ΗΚΓ). Μπορεί να κάνετε αυτήν την εξέταση στο γραφείο του γιατρού σας ή σε ένα νοσοκομείο. Ένας τεχνικός θα συνδέσει μικρά ηλεκτρόδια στο στήθος σας με τζελ ή ταινία και ένα μηχάνημα θα μετρήσει τους ηλεκτρικούς παλμούς που κάνουν την καρδιά σας να χτυπά. Το ΗΚΓ βοηθά στον έλεγχο της συνολικής υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχει ελαττώματα, ανωμαλίες ή προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό. Μπορεί να δείξει στο γιατρό σας εάν η ροή του αίματος στην καρδιά σας είναι μειωμένη.
 • Εξέταση αίματος. Ένας γιατρός ή μια νοσοκόμα θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να πάρει αίμα από μια φλέβα στο χέρι σας και να το στείλει σε ένα εργαστήριο για εξετάσεις. Τα αποτελέσματα μπορούν να τους πουν εάν καταστάσεις όπως η αναιμία ή η καρδιακή ανεπάρκεια σας προκαλούν δύσπνοια.

Διαφορές στις δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας

Οι γιατροί μερικές φορές προσαρμόζουν το εύρος του φυσιολογικού όταν ερμηνεύουν τα τεστ πνευμονικής λειτουργίας. Όταν οι προσαρμογές βασίζονται στη φυλή ενός ατόμου, ονομάζεται διόρθωση φυλής.

Προηγούμενες αναφορές υποστήριζαν ότι ο όγκος των πνευμόνων για τους μαύρους είναι 10% έως 15% χαμηλότερος από τους λευκούς. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Αυτές οι υποθέσεις δεν έλαβαν υπόψη τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας που συνδέονται με τη χαμηλότερη πνευμονική ικανότητα. Αυτά περιλαμβάνουν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία είναι πιο πιθανή στους μαύρους παρά στους λευκούς.

Όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν υπολογισμούς διόρθωσης φυλής, ορισμένα άτομα με πνευμονικά προβλήματα μπορεί να μην λάβουν τη σωστή διάγνωση. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση των πνευμόνων τους μπορεί να παραμείνει χωρίς θεραπεία. Σε μια μελέτη, η κατάργηση της διόρθωσης της φυλής βοήθησε περισσότερους ανθρώπους να λάβουν μια διάγνωση που διαφορετικά θα είχαν παραληφθεί.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες και επαγγελματικές ομάδες έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι διορθώσεις των φυλών . Λένε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορές στη λειτουργία των πνευμόνων, αφαιρώντας παράλληλα μια πηγή μεροληψίας και βελτιώνοντας την ισότητα.

Μπορούν τα αλλεργικά τεστ να προσδιορίσουν την αιτία των αναπνευστικών προβλημάτων;

Τα τεστ αλλεργίας μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας να βρει την αιτία των αναπνευστικών προβλημάτων σας. Ένα παράδειγμα είναι η τεχνική του τσιμπήματος. Ο γιατρός σας βάζει μια μικροσκοπική σταγόνα ενός αλλεργιογόνου στο δέρμα σας και χώνει μια βελόνα στη σταγόνα. Εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό το αλλεργιογόνο, το σώμα σας θα αντιδράσει με το να γίνει κόκκινο στο σημείο. Μπορεί επίσης να έχετε φαγούρα και πρήξιμο.

Ένας άλλος τύπος δερματικού τεστ περιλαμβάνει την ένεση του εκχυλίσματος αλλεργιογόνου από τον γιατρό σας απευθείας κάτω από το δέρμα σας. Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν:

 • Αλλεργικές αιματολογικές εξετάσεις (ονομάζονται RAST ή ραδιοαλλεργικό τεστ)
 • Μια δοκιμασία πρόκλησης, στην οποία ο γιατρός σας δίνει μικροσκοπικές ποσότητες του ύποπτου αλλεργιογόνου μέσω της μύτης ή του στόματός σας

Αυτά είναι λιγότερο κοινά από τις δερματικές δοκιμές.

Πώς αντιμετωπίζονται τα αναπνευστικά προβλήματα;

Τα πράγματα που προκαλούν την εμφάνιση  αναπνευστικών προβλημάτων είναι γνωστά ως ερεθίσματα. Η αποφυγή των πυροδοτήσεων είναι ο κορυφαίος τρόπος για τον έλεγχο των αλλεργιών και του άσθματος. Μπορεί να σας βοηθήσει να φοράτε μάσκα κατά της σκόνης όταν κάνετε οικιακές εργασίες ή εργασίες στην αυλή, να περιορίζετε την επαφή με ένα κατοικίδιο, να πλένετε τα σκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, να παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γύρης και να αλλάζετε συχνά το φίλτρο του κλιματιστικού σας.

Τα φάρμακα είναι επίσης σημαντικά για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων. Τα φάρμακα για την αλλεργία από το στόμα ή τη μύτη, όπως τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά, μπορεί να διευκολύνουν την αναπνοή.

Τα εισπνεόμενα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς σας. Τα εμβόλια αλλεργίας μειώνουν την ευαισθησία σας στα αλλεργιογόνα και μπορεί να διευκολύνουν ορισμένα αναπνευστικά προβλήματα.

Για το άσθμα, τα εισπνεόμενα ή από του στόματος φάρμακα βοηθούν στο άνοιγμα των αεραγωγών και στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση ή ακόμα και στην πρόληψη της απόφραξης των αεραγωγών και της επιπλέον βλέννας. Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα πρέπει να ελέγχουν τη φλεγμονή για να διατηρούν ανοιχτούς τους αεραγωγούς τους και να έχουν χαμηλότερη ευαισθησία σε παράγοντες που προκαλούν άσθμα, όπως:

 • Ιογενείς λοιμώξεις (COVID-19, κρυολόγημα ή γρίπη)
 • Γύρη
 • Τρίχωμα κατοικίδιων
 • Σπόρια μούχλας
 • Ακάρεα σκόνης
 • κατσαρίδες
 • Ερεθιστικοί ρύποι στον αέρα
 • Αρώματα και αναθυμιάσεις
 • Καπνός
 • Τροφικές αλλεργίες

Μπορεί η ιατρική παρέμβαση να με βοηθήσει να διαχειριστώ προβλήματα αναπνοής;

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναζητούν ιατρική βοήθεια μόνο αφού έχουν αναπνευστικά προβλήματα για εβδομάδες ή μήνες. Μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν φάρμακα, μπορεί να έχουν βλάβες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική προτού μπορέσετε να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε προβλήματα αναπνοής. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία που λειτουργεί για ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μπορεί να μην είναι η καλύτερη για εσάς.

Εάν έχετε συμπτώματα μιας ή περισσότερων κοινών αναπνευστικών παθήσεων, μιλήστε με το γιατρό σας. Τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση και, ενδεχομένως, στον τερματισμό των προβλημάτων.

 

Πηγή